Skip to main content

1,2 kilo historie over de geschiedenis van KNRM

Datum: woensdag 03 oktober 2018 | Sectie: Nieuws

Menslievend en zelfstandig

Bij de (KNRM) in IJmuiden werd donderdag 27 september het eerste exemplaar van het boekwerk “Menslievend en zelfstandig” overhandigd aan directeur Dedan Schmidt door de auteur en historicus Henk Stapel. Een enorm boekwerk met een indrukwekkende inhoud.

Menslievend en zelfstandig beschrijft uitvoerig hoe in Nederland het reddingwezen was geregeld en functioneerde, vanaf het midden van de achttiende eeuw tot 1991, toen de voorlopers van de KNRM fuseerden tot wat nu de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij is. Het zijn menselijke eigenschappen als ondernemingszin, innovatie, durf of betrokkenheid, maar ook behoudzucht, zuinigheid, afgunst en afstandelijkheid, die daarbij naar voren komen.

De KNRM bestaat bijna 200 jaar. Aan de oorsprong van de KNRM staan twee reddingmaatschappijen, die in 1824 kort na elkaar werden opgericht. Naar de voorgeschiedenis, het ontstaan en de bestuurlijke ontwikkeling van de reddingmaatschappijen heeft de schrijver Henk Stapel uitgebreid onderzoek gedaan in nog niet eerder geraadpleegde archieven.

Geregeld stelden de regering, de politiek en burgers de vraag of redden niet een taak van de overheid zou moeten zijn en waarom de Amsterdamse en Rotterdamse reddingmaatschappijen niet fuseerden tot één reddingmaatschappij? In plaats daarvan bestaat de KNRM sinds 1824 als zelfstandige organisatie, vrijwel voortdurend zonder subsidie en uitsluitend door vrijwillige bijdragen van donateurs, schenkers en erflaters in stand gehouden. De schrijver geeft een gefundeerd antwoord waarom dat zo is geweest.

Deze geschiedschrijving is gebaseerd op uitgebreid onderzoek in de archieven van de KNRM en daarbuiten. Het vormt een rijke bron van informatie voor maritiem geïnteresseerden en voor hen die bij de reddingmaatschappij betrokken zijn als vrijwilliger, donateur of op andere wijze. Het boek is vanaf 6 oktober verkrijgbaar via de KNRM en kost € 29,95.

Voor zijn inspanning gedurende zes jaar, om dit boek tot stand te brengen, en voor zijn jarenlange betrokkenheid bij de KNRM en inzet als voormalig directeur voor het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers, ontving Henk Stapel de bronzen legmedaille van de KNRM uit handen van Rutger van Slobbe, voorzitter van de Raad van Toezicht van de KNRM.

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.