Binnenvaartgezin geëvacueerd van schip na koolmonoxidemelding

Binnenvaartgezin geëvacueerd van schip na koolmonoxidemelding

18 augustus 2021
Elburg

Rond 02:20 uur vannacht werd alarm geslagen voor de Elburger reddingboot Evert Floor. Aan boord van een binnenvaartschip in het Drontermeer bij de Reevesluis was de koolmonoxidemelder afgegaan. Aan boord bevond zich het binnenvaartgezin.
 
Naast dat de Elburger KNRM-bemanning was gealarmeerd, was ook de ambulance en brandweer opgeroepen om mee te gaan naar het binnenvaartschip. Eenmaal bij het binnenvaartschip aangekomen, heeft het ambulancepersoneel het binnenvaartgezin medisch nagekeken en de brandweer gasmetingen verricht. Hieruit bleek dat het voor het binnenvaartgezin niet verantwoord was om aan boord te blijven. De vrijwillige redders hebben het gezin geëvacueerd en opgevangen in het Elburger reddingstation in afwachting van familie die hen kwam ophalen.
 
Een koolstofmonoxidevergiftiging kan dodelijk zijn wanneer men er niet op tijd bij is. Het gas is reuk- en smaakloos, een gevaarlijke sluipmoordenaar. De aanwezigheid van de melder is in dit geval dus van levensbelang geweest. Hierdoor konden het binnenvaartgezin op tijd alarm slaan en is erger voorkomen.
 
Door goed voorbereid het water op te gaan, in dit geval door de juiste veiligheidsmaatregelen aan boord te gebruiken, kunnen veel ongevallen voorkomen worden.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij