Frans Hogewind - Waarom heten reddingboten zoals ze heten?

Frans Hogewind - Waarom heten reddingboten zoals ze heten?

Foto: Roel Ovinge

Reddingboot Frans Hogewind

Frans Hogewind - Waarom heten reddingboten zoals ze heten?

Ik doop u Frans Hogewind en wens u en uw bemanning een behouden vaart! Met die beroemde woorden doopte mevrouw J.J. Hogewind – de Nijs op 11 januari 2003 de reddingboot Frans Hogewind. Al bij de eerste actie was de reddingboot levensreddend.

De Frans Hogewind werd gestationeerd op Paal 8 (Terschelling). De bouw werd bekostigd uit een schenking van mevrouw J.J. Hogewind – de Nijs. Conform haar verzoek werd de reddingboot vernoemd naar haar overleden echtgenoot, Frans Hogewind. De doopplechtigheid werd een feestelijke dag in het bijzijn van familie en vrienden van mevrouw Hogewind.

Reddingboot Frans Hogewind wordt gelanceerd

Masttopje

Niet veel later werd de reddingboot voor het eerst gealarmeerd. De kapitein van de veerboot Oost-Vlieland had in het vaarwater tussen Terschelling en Harlingen een masttopje van een gezonken jacht gezien, maar ontwaarde geen bemanning. De reddingboten Arie Visser (West-Terschelling), Frans Hogewind (Terschelling – Paal 8), Poon (Terschelling – Paal 8), Graaf van Bylandt (Vlieland), Abt (Harlingen) en Wiecher en Jap Visser-Politiek (Harlingen) spoedden zich direct naar de opgegeven positie.

Reddingboot Frans Hogewind

Zware windstoten

Nog voordat de gecoördineerde zoekactie werd gestart, vond de bemanning van de Frans Hogewind twee drenkelingen. Beiden werden aan boord genomen. Daar vertelden zij dat zij de enige opvarenden van het gezonken jacht waren. De twee waren onderkoeld en werden om die reden in Harlingen overgegeven aan gereedstaande ambulances. Later vertelden de geredden dat ze verrast werden door een bui met zware windstoten (10 Bft.). Hun scheepje sloeg om en zonk meteen.

Mooi

Hoe mooi was het vervolgens voor toenmalig KNRM-directeur Sip Wiebenga om met mevrouw Hogewind niet alleen terug te kijken op een mooie doopdag, maar dat hij de schenkster tevens kon melden dat ‘haar’ Frans Hogewind de eerste mensen het leven had gered…

Auteur: KNRM
Locatie: Hoofdkantoor
Datum: 1 oktober 2020