Skip to main content

Van het strand - Tineke de Jong

Naam: Tineke de Jong
Leeftijd: 26
Dagelijks leven: Accountant
KNRM Lifeguard sinds: 2014

Het beeld dat je van iets vormt, hoeft niet altijd overeen te komen met de werkelijkheid. Bij een accountant denk je al snel aan een keurig gekleed persoon, die zich. op kantoor bezig houdt met cijfers. Het werk omvat echter veel meer dan dat, weet Tineke de Jong, zelf accountant. In haar vrije tijd is zij lifeguard. Daarmee is dan tevens het beeld rechtgezet dat lifeguards louter mannen zijn. Dat is niet zo; er hebben zich legio vrouwen aangemeld, waardoor de organisatie gemêleerd is.

Samenwerking cruciaal

“Accountancy wordt veelal gezien als een saaie kantoorbaan”, vertelt Tineke, “maar het is vooral mensenwerk. Je bent als accountant dikwijls in gesprek met klanten om de juiste informatie te verzamelen. Wij controleren de jaarrekeningen van grote en middelgrote ondernemingen in Nederland. Dat werk geeft zekerheid voor het maatschappelijk verkeer. ”Er zijn volgens Tineke overeenkomsten tussenbeide werkvelden: “Als accountant werk je in verschillende teams, met verschillende typen persoonlijkheden. Een KNRM Lifeguardwerkt ook samen met teamleden die elk andere kwaliteiten hebben. Als lifeguard maken we gebruik van elkaars kwaliteiten om de strandbewaking goed uit te voeren; in mijn werk is samenwerking ook cruciaal.

Dezelfde passie

Tineke is al zeven jaar lifeguard en komt vanaf jongs af aan al op Ameland. Ze houdt van hardlopen en heeft affiniteit met het strand en de zee. Aanvankelijk had zij een vakantiebaan in de horeca, maar het werk van de KNRM Lifeguards trok haar meer. Ze kwam door de selectiedag en rondde vervolgens met succes de vijfdaagse Beach Lifeguard opleiding af. “Je leert collega’s goed kennen”, zegt ze terugblikkend, “en je bouwt een band met elkaar op, ondanks de verschillende achtergronden. Je deelt dezelfde passie. Ik heb de afgelopen jaren veel geleerd. Verantwoording nemen bijvoorbeeld, en het geven van feedback. Op Ameland slapen de lifeguards op het strand. Met als voordeel dat je optimaal kunt genieten van het strand en de zee. Hierdoor werken en leven we wel dicht op elkaar, dus dan is het nodig om open en eerlijk dingen onderling bespreekbaar te maken.”

Vermissing

Op Ameland werd Tineke afgelopen seizoengeconfronteerd met de vermissing en verdrinking van een 14-jarig meisje, ’s avonds laat. “Daarop terugkijkend denk ik dat wij het juiste hebben gedaan en de goede beslissingen hebben genomen. We hebben meegeholpen met zoeken en hebben de familie kunnen ondersteunen.”Het voorval is gelukkig een uitzonderlijke situatie die zelden voorkomt. Het laat echter wel zien dat de zee altijd een risico vormten hoe belangrijk het werk als KNRM Lifeguard is. “De badgasten zijn blij met ons toezicht overdag”, aldus Tineke, “en dat doet mij dan weer goed. We kunnen iets betekenen voor anderen. Het maakt het lifeguarden tot de mooiste vakantiebaan!”

Gerelateerde blogs

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.