Skip to main content

Van het strand - Bouke Kuik

Naam: Bouke Kuik
Leeftijd: 28
Dagelijks leven: installateur zonnepanelen
KNRM Lifeguard sinds: 2017

Op de vraag waarom hij KNRM Lifeguard is geworden, antwoordt Bouke Kuik: “Dat ben ik geworden omdat ik een zomerbaan zocht met diepgang. Via-via hoorde ik dat het mogelijk was om in de zomer op de eilanden te werken op het strand. Ik heb mij aangemeld, en ben gaan trainen voor de tests. Ik hou van buitensporten, fietsen, (kite)surfen en klimmen en de zomer spenderen op een eiland is het mooiste wat er is! Ik heb twee seizoenen op Ameland gewerkt en drie weken op Terschelling.” 

De afgelopen jaren werkte Bouke als freelancer en dat maakte het makkelijker voor hem de taak als lifeguard te combineren met z’n werk. Bouke: “Ik kon de zomermaanden vrij nemen. Sinds kort werk ik echter in loondienst en ben daardoor minder flexibel. Niettemin zal ik komende zomer vakantiedagen opnemen om een weekje te kunnen lifeguarden!”

Installateur van zonnepanelen en lifeguard, het is een wereld van verschil. Toch ziet Bouke raakvlakken. “Ik denk dat ik voor beide bezigheden een bepaalde focus nodig heb. In mijn dagelijkse werk maak ik een risicoanalyse: Wat doet het weer? Hoe zorg ik dat ik zo veilig mogelijk werk op het dak en welke middelen zijn daarvoor nodig? Op het strand maak je eenzelfde analyse aan het begin van de dag: Wat doet het weer, hoe is het getij, zit er ergens een mui? Dat inschatten van risico’s heb ik wel meegenomen uit het lifeguarden.” 

Ernstige gebeurtenissen heeft Bouke gelukkig nog niet meegemaakt. Wel weet hij zich een bijzonder voorval te herinneren. “We waren net klaar met een drukke dag op het strand van Hollum en zaten na dienst wat te eten in eetcafé Sunset, - op Ameland krijgen lifeguards eten bij de strandtenten - , toen een vrouw kwam binnenlopen met het verhaal dat er iemand was gaan zwemmen, maar niet meer was teruggekomen. Dan kijk je elkaar 2 seconden aan en is het: nu snel het water in! Binnen een paar minuten lag de reddingwaterscooter in het water en voeren we uit. Het Kustwachtcentrum was ondertussen op de post al gewaarschuwd. Al zoekend zag ik in de verte iets drijven. Eenmaal aangekomen bleek het een strandbal van de Sunset te zijn … Daarna hebben we nog gezocht naar een persoon, ook met politie, maar het bleek loos alarm.” 

Bouke kan zijn vakantiebaan aanbevelen. “Lifeguarden is het mooiste wat er is”, zegt hij enthousiast, “lekker werken op het strand, sporten, trainen met de waterscooter en rescueboards, mensen informeren over de zee en echt ingrijpen als het nodig is. Het is weliswaar hard werken overdag, maar het is fijn teamwork in een prettige sfeer, en s' avonds drinken we gezellig een pilsje met iedereen!”

Gerelateerde blogs

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.