Duikvaker

3 t/m 4 februari 2024
Houten

Op 3 en 4 februari 2024 is het duikevent Duikvaker in Expo Houten – een evenement voor alle liefhebbers van de onderwaterwereld. De plek waar duikers samenkomen en zich laten informeren over nieuwe duikmaterialen, een volgende opleiding, de mooiste duikbestemmingen rond de wereld en meer.

Ook de KNRM is erbij! Niet dat er op Duikvaker duikers gered moeten worden! Maar juist om jou te informeren over veiligheid in en op het water. Onder water vind je dan misschien wel alle rust en weet je heel goed wat je moet doen, maar hoe is dat wanneer jij je hoofd boven water steekt? Dan kan het wel eens een stuk minder rustig zijn…

Image

Herken je het? Je komt boven en dat sloepje (of erger nog… een jetski) vaart op een paar meter langs. Of die kitesurfer die door de wind net jouw kant op geslingerd wordt. De krachttermen vliegen over en weer over het water. Maar zeg zelf… konden zij weten dat jij daar onder water zat?

Goede tips voor duikers

“Ja”, zegt Bas Brand. Hij is een van de vrijwilligers (zelf ook duiker) die op Duikvaker met de bezoekers in gesprek gaat. “Zeker! Ten minste als jij vooraf over je veiligheid hebt nagedacht en de nodige maatregelen hebt genomen.” Want zeg nu zelf, plaats jij vóór elke duik de duikvlag op de kant of boot zodat andere watergebruikers weten dat er duikers in het water zijn? En laat jij altijd een boei op voordat je bovenkomt? Bas en zijn collega’s informeren over veiligheid op het water en hebben goede tips om je zichtbaarheid en dus je veiligheid te vergroten.

Maar, we horen je denken… als een schipper of surfer een duikgebied binnenvaart of toch vlak langs je boei scheert, dan moet hij toch beter weten? “Natuurlijk,” zegt Bas, “we informeren niet alleen duikers over hun veiligheid, maar ook de andere watergebruikers - daar valt nog het nodige te winnen. We gebruiken het water samen en moeten dat ook samen op een veilige manier doen.” Hij maakt daarbij wel een kanttekening: “Helaas staat op waterkaarten nergens aangegeven waar duikstekken zijn. Schippers kunnen niet weten dat er op een bepaalde plek ook gedoken kan worden.”

Image

Op de stand van de KNRM zullen Bas en zijn collega-vrijwilligers ook meer vertellen over Check je Hart, de campagne die de KNRM met andere duikorganisaties heeft opgezet om duikers bewust te maken van hun gezondheid en conditie. Heel belangrijk!

Maar stel nu, het gaat toch ergens mis? Is de KNRM er dan ook voor de duiker? “Ja,” vertelt Bas, “vanuit de reddingstations verspreid over Nederland komen vrijwilligers in actie. Zeker in de buurt van duiklocaties zijn zij getraind om problemen te herkennen en duikers te redden.”

Veilig gevoel, maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Kom langs bij de KNRM op Duikvaker en kijk samen met de KNRM-ers wat jij nóg beter kunt doen!

Meer informatie over Duikvaker vind je op: www.duikvaker.nl

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij