HOME

Historie KNRM

Gestrand schip 'De Vreede', 14 oktober 1824, Huisduinen

Gestrand schip  'De Vreede', 14 oktober 1824, Huisduinen

Het waren de 17 scheepsrampen op 14 oktober 1824, die aanleiding gaven tot de oprichting van twee reddingmaatschappijen; Koninklijke Noord- en Zuid-Hollandsche Redding Maatschappij (KNZHRM) en de Koninklijke Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen (KZHMRS). Sinds 1991 KNRM.

Het redden van schipbreukelingen was in 1824 geen vanzelfsprekendheid. Het dorp Huisduinen bij Den Helder verloor op 14 oktober 1824 zes bewoners, die het waagden de opvarenden van het gestrande schip “De Vreede” te redden. Hun poging slaagde gedeeltelijk. Tien opvarenden werden gered, maar drie schipbreukelingen en zes redders verdronken. De collectieve verontwaardiging én bewondering bij ondernemers en notabelen in Amsterdam en Rotterdam leidde tot fondsenwervende acties voor de nabestaanden en de oprichting van een georganiseerd reddingwezen. De huidige Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij komt voort uit de initiatieven in 1824.

De vrijwillige redders, de vrijwillige bijdragen van donateurs en de kosteloze hulpverlening zijn al 192 jaar het fundament onder de KNRM. Deze zuivere vorm van vrijwilligerswerk past bij het karakter van redden op zee.

Vrijwilligers
Traditioneel worden reddingboten bemand door vrijwilligers, opstappers genoemd, die er niet voor terugdeinzen onder slechte weersomstandigheden aan boord te springen om naar zee te gaan. Dat waren in het roeireddingboottijdperk vaak ervaren vletterlieden, of vissers die gewend waren aan het zware handwerk. Ook de eerste motorreddingboten werden bemand door vrijwillige vissers, zeevarenden of oud-zeevaarders. In deze tijd worden veel redders door de KNRM zelf opgeleid, omdat ze een niet varende achtergrond hebben. Gelukkig is in de historie van de KNRM de mentaliteit van de redders hetzelfde gebleven.

69 verdronken redders
De KNRM heeft een rijke historie aan bijzondere reddingsacties, maar kende ook dieptepunten. Sinds het begin van de Redding Maatschappij in 1824 verloren
69 redders hun leven tijdens de uitoefening van reddingen of oefentochten met hun vertrouwde reddingboot. In Den Helder staat het Nationaal Monument voor het Nederlandse Reddingwezen ter nagedachtenis aan de verdronken redders.

DEEL DIT BERICHT
 
×

Historie KNRM

 
 

Lees meer:

Veiligheid

KNRM lezingen

Schenking met een speciale bestemming

Schenken met een speciale bestemming