Vier keer meer kans op overleven bij het dragen van een reddingsvest!

Elk jaar verdrinken er meer dan 100 mensen in Nederland. De meeste slachtoffers vallen bij activiteiten op en aan het water en veel verdrinkingen hadden voorkomen kunnen worden door het dragen van een goed werkend reddingsvest. Onderzoek heeft aangetoond dat een reddingsvest je overlevingskansen in onze koude wateren verviervoudigt.

Slechts 30% van de watersporters draagt consequent een reddingsvest. Dat kan beter! Dus wat je ook doet op of aan het water; draag een passend en goed onderhouden reddingsvest want het kan je leven redden.

Kies je reddingsvest

Meer informatie over reddingsvesten per type

Neem de tijd om het type reddingsvest te vinden dat het best past bij jou en je watersportactiviteit. Want dan is de kans groter dat je hem ook echt gaat dragen.

Als je in de winkel bent, trek dan een aantal verschillende reddingsvesten aan en bedenk hoe deze zullen aanvoelen tijdens het beoefenen van je watersport. De juiste keus maken, zal best even tijd kosten, maar dat is het zeker waard.

Alle nieuwe reddingsvesten die in Nederland verkocht worden, moeten ISO12402 goedgekeurd zijn. Oudere vesten zijn voorzien van CE-keurmerk; EN393 of EN399, afhankelijk van het drijfvermogen dat ze leveren.

Welke drijfvermogen?

 • Zwemvest 50N

  Zwemvest 50N

  50N zwemvesten zijn aan te raden voor zwemmers in beschutte wateren en voor watersporten in gebieden waar altijd voldoende hulp voorhanden is. Dit type zwemvest biedt onvoldoende drijfvermogen voor iemand die zichzelf niet kan redden. Het is niet ontworpen om een persoon die op zijn buik met zijn gezicht in het water ligt, om te kunnen draaien.

 • Zwemvest 100N

  Zwemvest 100N

  • voor gebruik door volwassenen en kinderen die kunnen zwemmen
  • op kalm, beschut water
  • beperkt veilig bij bewusteloosheid, afhankelijk van de gedragen kleding
 • Zwemvest 150N

  Zwemvest 150N

  • voor algemeen gebruik op open water.
  • ook voor mensen die niet kunnen zwemmen.
  • onder vrijwel alle omstandigheden veilig bij bewusteloosheid.
  • draait een bewusteloos persoon vanzelf op zijn of haar rug
  • houdt het hoofd van de drager bovenwater.
  • niet geschikt bij zware en/of waterdichte kleding (kies dan 275N).
 • Zwemvest 275N

  Zwemvest 275N

  • voor gebruiken op open zee en onder extreme omstandigheden
  • bij zware beschermende kleding gedragen
  • onder vrijwel alle omstandigheden veilig bij bewusteloosheid
  • draait een bewusteloos persoon vanzelf op zijn of haar rug
  • houdt het hoofd van de drager bovenwater

Vast of opblaasbaar?

 • Vaste stof zwemvest

  Vaste stof zwemvest

  Een zwemvest wordt ook wel een vaststofvest genoemd omdat het een vaste schuimkern bevat die voor drijfvermogen zorgt. Het is niet gemaakt om je gezicht boven water te houden als je bewusteloos bent geraakt.

  Kies voor een zwemvest als je een watersport beoefent waarbij je kleding al voor het nodige drijfvermogen zorgt, zoals een wetsuit of een droogpak, en je bovendien goed kunt zwemmen. Een zwemvest dragen, is belangrijk als je een nieuwe watersport onder de knie probeert te krijgen.

 • Automatisch geactiveerd > water

  Automatisch geactiveerd > water

  Automatisch geactiveerde reddingsvesten werken met een speciaal (cellulose) tablet die een krachtige veer tegenhoudt. Zodra deze tablet vochtig wordt, lost hij op en slaat de veer een gat in de CO2 patroon. Vanwege het gevaar van cold shock, kiezen de meeste mensen een reddingsvest dat zich automatisch opblaast zodra je te water raakt.

  Alle hiervoor genoemde en getoonde reddingvesten zijn verkrijgbaar met automatische activering.

 • Automatisch geactiveerd > waterdruk

  Automatisch geactiveerd > waterdruk

  Reddingsvesten die geactiveerd worden door waterdruk (Hammar systeem) werken ook met een oplosbaar tablet. Alleen zit dit tablet in een hoesje dat pas water doorlaat, zodra deze zich enige centimeters onder het wateroppervlak bevindt. Het mechanisme treedt dus pas in werking als het volledig ondergedompeld is. Ze behoren tot de duurdere soorten. Dit vest is o.a. gebruikt in de Volvo Ocean Race. Kies voor dit systeem wanneer je regelmatig nat wordt aan boord door overslaande golven of buiswater. Dan wordt je reddingsvest niet onnodig geactiveerd. Nog een voordeel: de CO2 patronen die pas onderwater worden geactiveerd, hebben minder last van corrosie.

 • Handmatig

  Handmatig

  Handmatig bediende CO2-reddingsvesten worden opgeblazen wanneer de drager aan een koord trekt. Deze activeert een slagpen die de opening van de CO2 patroon doorboort, waardoor het reddingvest opgeblazen wordt. Het voordeel van deze handmatige bediening is dat het voorkomt dat het reddingsvest zich onbedoeld vult wanneer het met water in aanraking komt. In een zeer vochtige omgeving bijvoorbeeld, of als de drager een golf water over zich heen krijgt. Een nadeel is dat dit vest dus niet opgeblazen kan worden wanneer de drager bewusteloos is, of in een cold shock verkeert.

  Bij automatische reddingsvesten kun je ook altijd handmatig de CO2 patroon bedienen of het vest met de mond opblazen. De beste manier om het vest handmatig te activeren is met een trekkoord. Blaas zelf je reddingsvest met dat koord op zodra je weet dat je te water raakt. De nieuwste reddingvesten hebben duidelijke indicatoren die aangeven of de CO2 patroon leeg is.

  De meeste hiervoor genoemde en getoonde reddingvesten kunnen ook worden geleverd met alleen handmatige activering. De zoutpatroon wordt dan meestal vervangen door een vast object.

Welk vest bij welke watersport?

 • Kanovaren

  Kanovaren

  Kajakken en kanoën

  Een zwemvest voor kajakkers en kanoërs geeft schouders en armen goed de ruimte zodat hij bij deze actieve watersporten niet in de weg zit. Er kan ook mee gezwommen worden (de naam zegt het al). Een zwemvest moet wel voorzien zijn van een band of koord om het goed om de borst vast te kunnen maken. Anders zou je eruit kunnen glijden. Kies bij voorkeur een zwemvest in een felle kleur zodat je sneller en makkelijker gespot kunt worden in het water.

  Ga je meer toerkanoën? Kies voor een kort zwemvest met ruime armsgaten zodat je ongehinderd kunt peddelen. Een versie met meerdere zakken is handig voor het op het lichaam dragen van navigatie- en veiligheidsapparatuur.

 • Surfen

  Surfen

  Wind- en kitesurfen

  Voor wind- en kitesurfen is een extra kort zwemvest prettig omdat het je trapeze niet in de weg zit. Ook veel bewegingsruimte voor schouders en armen is aan te bevelen, dat is ook van toepassing op suppers. Wel is het van belang dat het zwemvest stevig aangesjord kan worden en aan de buitenkant glad is zodat het minder kwetsbaar is in ruwe omstandigheden en je niet gemakkelijk ergens achter kan blijven haken. Het vest dient verder liefst over minstens één zak te beschikken voor het opbergen van een apparaat waarmee je in geval van nood hulp kunt inroepen. Denk bijvoorbeeld aan de KNRM Helpt app op je waterproof (of waterdicht verpakte) mobiel.

 • Open zeilboten

  Open zeilboten

  Open zeilboten en -catamarans

  Zwemvesten voor gebruik op kleine open zeilboten en catamarans zijn over het algemeen slank en kort gesneden om voldoende bewegingsruimte te bieden. Bovendien kan een dergelijk vest makkelijker over een trapeze worden gedragen zoals op open catamarans. Kies een zwemvest met een gladde buitenkant zodat je niet achter de verstaging kunt blijven haken. Zorg dat het vest een of meer zakjes heeft voor een zeilmes - voor het geval je verstrikt raakt in de lijnen als je omslaat - en voor het meenemen van een noodsignaal.

 • Open motorboten

  Open motorboten

  Sloepen en open motorboten

  Aan boord van een sloep of open motorboot kun je de -persoonlijke- keuze maken tussen een vast of een opblaasbaar vest. Bij een opblaasbaar reddingvest is 150N of 275N geschikt, afhankelijk van het vaargebied en de activiteit. 150N is genoeg voor algemeen gebruik op open water, maar op open zee en/of onder extreme omstandigheden is een 275N reddingvest aan te raden.

 • Zeil- en motorboten

  Zeil- en motorboten

  Kajuitzeil- en motorboten

  Afhankelijk van het vaargebied en de activiteit draagt een opvarende aan boord van een zeiljacht of (kajuit)motorboot een opblaasbaar reddingvest. Dat geeft bewegingsvrijheid om de zeilvoering goed te bedienen en actief deel te nemen aan het varen van het schip. Bij het dragen van zware zeilkleding/regenkleding en voor gebruik op open zee en/of onder extreme omstandigheden is 275N een must.

  Voor wedstrijdzeilers, die nog meer bewegingsvrijheid willen, zijn er speciaal ontworpen, vaak ook duurdere, opblaasbare reddingvesten.

 • Professioneel

  Professioneel

  Professioneel

  Voor de professionele gebruiker zijn zwemvesten en reddingsvesten die voldoen aan de gebruikerseisen die gesteld worden voor een beroepsgroep. SOLAS reddingsvesten, reddingsvesten met EN396 - EN-395 en EN-397 normeringen. 275N of 300N. Er zijn ook brandvertragende, anti-statische en olie en vuil werende reddingvesten. Laat je goed informeren.

Minister Bruins over het belang van het dragen van een reddingsvest

x

Extra's die je overlevingskansen vergroten

 • Kruisbanden

  Kruisbanden

  Kruisbanden lopen tussen je benen door. Er zijn ook banden die je om je dijen moet dragen. Ze zorgen ervoor dat je reddingsvest niet omhoog en over je hoofd heen kan uitschuiven. Kruisbanden zorgen ervoor dat het vest je neus en mond boven water houden. Afhankelijk van het ontwerp van je reddingsvest zijn er één of twee kruisbanden aan te trekken. Kruisbanden zijn ook los te koop voor uw bestaande reddingvest.

 • Buiskap

  Buiskap

  Een buiskap of sprayhood over je reddingvest houdt buiswater uit je gezicht en dus bij je neus en mond vandaan zodat je makkelijker kunt blijven ademen in ruwe omstandigheden. Ook dit helpt verdrinking te voorkomen omdat het risico op water in je luchtwegen wordt tegengegaan. Zo'n kap houdt bovendien warmteverlies via je hoofd tegen en verhoogt je zichtbaarheid in het water. Een goede buiskap is voorzien van een venster en diverse luchtgaten aan de zijkanten.

 • Flitslicht

  Flitslicht

  Een fel (knipperend) lampje aan je reddingsvest maakt je een stuk makkelijker terug te vinden in het water. Vooral 's nachts en bij slecht zicht overdag. Zo'n lampje kun je handmatig bedienen maar het kan ook automatisch aan gaan zodra je in het water belandt.  Als je reddingsvest geen lampje heeft, kan die er vrij gemakkelijk aan worden toegevoegd.

 • Fluitje

  Fluitje

  Een reddingsvest is standaard voorzien van een fluitje. Een zwemvest niet. Toch is het aan te raden om er een aan te schaffen voor je zwemvest. Zo'n fluitje kost bijna niets en het gebruik ervan verhoogt je kansen om snel teruggevonden te worden als je in het water drijft.

 • Noodbaken

  Noodbaken

  Een PLB of AIS apparaat slaat alarm als je overboord valt en brengt redders op het hoogte van je positie. PLB’s moeten handmatig worden bediend. Zij hebben wereldwijd bereik en zenden een noodsignaal via satelliet naar de hulpdiensten.

  AIS-man-over-boord-apparaten gebruiken een VHF-signaal om schepen in de buurt die een AIS-signaal kunnen ontvangen, op de hoogte te brengen van een man-overboord-situatie. Deze apparaten kunnen zo worden gemonteerd dat ze automatisch in actie komen als een reddingsvest wordt geactiveerd.

Je pasvorm aanpassen

 • Gespen en banden

  Gespen en banden

  Wanneer je een reddingsvest hebt gevonden dat aan je behoeften voldoet, is het natuurlijk nog wel van belang dat je de banden en riemen ervan correct aan je lichaam aanpast om het op de juiste wijze te kunnen dragen.

  Alle banden en riemen moeten op een passende lengte worden gebracht en veilig vastgegespt. Doe je dit niet, dan loop je de kans dat je reddingsvest boven je schouders uit omhoog glijdt in het water.

  De gespen moeten makkelijk vast te maken zijn en voorkomen dat de banden en riemen gaandeweg losser raken. Er zijn diverse methoden om de verschillende reddingsvesten te verstellen en vast te trekken en het kan even duren voor je daarmee vertrouwd raakt. Probeer als het even kan het reddingsvest passend in te stellen en correct aan te trekken in de winkel voordat je hem koopt.

 • Niet te strak, niet te los

  Zodra je het reddingsvest hebt vastgemaakt, kun je testen of het goed zit, door je vuist onder de gesp van de borstband te plaatsen. Als er ruimte zit tussen je vuist en je kleding, betekent dit dat je reddingsvest te los zit. Krijg je je vuist er niet tussen dan kan je de borstband beter wat losser maken voor meer draagcomfort. 

  De nieuwere reddingsvestontwerpen hebben geen vuistdikke ruimte nodig onder de borstband. Check daarom altijd de handleiding van de fabrikant over het correct dragen van je reddingsvest. Sommige reddingsvesten zijn voorzien van een rugband om het schuren van het vest in je nek tegen te gaan.

 • De juiste pasvorm

  Een goede manier om erachter te komen of een zwemvest past, is om hem, als je hem aan hebt, bij de schouders omhoog te trekken. Dit moet niet mogelijk zijn. Krijg je hem wel omhoog, probeer dan een kleinere maat of eentje die strakker zit.

  Er zijn tegenwoordig ook extreem compacte 3D reddingsvesten, die veel gebruikers erg comfortabel vinden zitten. Het nadeel van deze vesten is dat ze, nadat ze geactiveerd zijn geweest, moeilijk weer correct in te pakken zijn en daarvoor iedere keer naar een daartoe bevoegd servicestation moeten worden gebracht.

  Pas een reddingsvest in de winkel voordat je het koopt. Verzeker jezelf ervan dat het prettig zit en makkelijk te verstellen en vast te maken is. Iedereen is anders dus kies er een uit die helemaal bij je past. Want alleen dan ga je hem ook echt dragen.

 • Kruisbanden

  Kruisbanden

  Om hun werk goed te doen moeten kruisbanden zo kort mogelijk worden gehouden. Maar natuurlijk wel op een lengte die comfortabel bewegen mogelijk blijft maken.

  Mocht je in het water vallen en je kruisband zit te los dan kan je reddingsvest omhoog gaan schuiven. Als je dit in het water merkt, dan kun je vaak alsnog je kruisband strakker trekken. Maar het is verstandiger om dit voor te zijn.

Reddingsvesten voor kinderen

Voor kinderen zijn er speciale reddingsvesten. Deze halen hun drijfvermogen uit een schuimkern al dan niet in combinatie met een gedeelte dat met de mond kan worden opgeblazen. Daarnaast zijn er ook reddingvesten voor kinderen die op een CO2-patroon werken en zichzelf automatisch vullen zodra de drager in het water valt.

Kinderreddingsvesten die alleen op CO2 werken, voldoen aan de eisen die worden gesteld aan een 150N reddingsvest en zijn dus geschikt voor gebruik op open zee. De reddingsvesten met alleen een schuimkern bieden een drijfvermogen van 100N. Dit geldt ook voor de schuimkern met lucht reddingsvesten wanneer het luchtcompartiment niet is opgeblazen. Is dat wel het geval dan hebben we het over een 150N reddingsvest.

Kinderreddingsvesten met een schuimkern zijn relatief omvangrijker dan de op CO2 werkende vesten, maar helpen wel bij het warm houden van kinderen en beschermen hen tot op zekere hoogte wanneer ze vallen.

CO2-reddingsvesten zijn over het algemeen kleiner en lichter. Ze zitten lekkerder en beperken kinderen minder in hun bewegingsvrijheid. Maar dit type reddingsvest biedt geen enkel drijfvermogen als de CO2-patroon niet werkt. In dat geval moet het kind dit zelf handmatig kunnen activeren. Gebruik het alleen voor kinderen die kunnen zwemmen en in staat zijn het reddingsvest zelf te activeren.

 • Schuimkern met lucht

  Schuimkern met lucht

  Voordelen:

  • Kan op elk soort water gedragen worden
  • Is minder omvangrijk dan reddingsvesten met alleen een schuimkern

  Nadeel:

  • Je moet niet vergeten het lucht-compartiment met de mond op te blazen wanneer je zee en ruim binnenwater vaart.
 • Alleen een schuimkern

  Alleen een schuimkern

  Voordelen:

  • Biedt extra warmte en valbescherming
  • Er is direct voldoende drijfvermogen voorhanden als het kind te water raakt

  Nadeel:

  • Het is een relatief omvangrijk vest
 • Alleen CO2

  Alleen CO2

  Voordelen:  

  • Compact, licht en comfortabel

  Nadelen:

  • Geeft geen drijfvermogen wanneer de CO2-patroon faalt.
  • Een kind moet in staat zijn het reddingsvest handmatig te activeren, ook als het schrikt of angstig is of te maken krijgt met cold shock.
 • Fluitje en kruisbanden

  Fluitje en kruisbanden

  Kinderreddingsvesten zijn voorzien van een fluitje om de aandacht te trekken en kruisbanden die altijd vastgetrokken moeten worden om te voorkomen dat een kind in het water, of tijdens een reddingsoperatie, uit het vest glijdt.

  Veel reddingsvesten voor kinderen hebben ook een ingebouwde veiligheidsgordel met een D-ring op de rug. Dit is bijzonder handig voor jongere kinderen omdat je daaraan een veiligheidslijn kunt bevestigen. Bind kinderen nooit met een te lange veiligheidslijn vast aan een boot wanneer deze op hoge snelheid vaart. Anders loop je het risico dat een kind na overboord te zijn gevallen, onderwater wordt getrokken. 

  Op alle kinderreddingsvesten staat vermeld voor welk maximaal gewicht en borstomvang het geschikt is. Dit helpt je bij het maken van de juiste keus voor je kind. Check ook regelmatig of je kind nog niet uit zijn reddingsvest is gegroeid. Koop echter zeker geen reddingsvest 'op de groei'. Een te groot reddingsvest zorgt ervoor dat je kind erin wegzakt, waardoor neus en mond onderwater kunnen raken.

Het onderhoud van je reddingvest

 • Maandelijkse check up

  Maandelijkse check up

  Loop de banden en stiksels van je reddingsvest regelmatig na. Stiksels in een contrasterende kleur zijn makkelijker op slijtage te controleren dan stiksels in dezelfde kleur als de band. Kijk ook of de ritsen, gespen en andere sluitingen nog geen slijtage vertonen en naar behoren werken. Je automatische reddingsvest goed schoonhouden is ook belangrijk, omdat zand en vuil overal tussen kruipen en schade veroorzaken.

  Controleer het opblaasmechanisme. Veel automatische reddingsvesten hebben een indicator. De CO2-patroon is nog gebruiksklaar als de indicator groen is. Rood staat voor leeg en dus onbruikbaar. Op de patroon staat ook een totaalgewicht. Door de patroon te wegen weet je of hij nog vol is.

  CO2-patronen kunnen na verloop van tijd losraken. Check dus elke maand of ze nog stevig vastgeschroefd zitten. Zorg bovendien dat je voldoende reservepatronen en tabletten voor alle typen reddingsvesten aan boord hebt.

  Controleer de CO2 patroon ook op roestvorming. Een gecorrodeerd patroon moet namelijk vervangen worden. Check bovendien of de delen van het reddingsvest waar een geroest patroon tegenaan geschuurd heeft, niet beschadigd zijn.

  Maak een automatisch vest dat opgeblazen is geweest altijd meteen weer gebruiksklaar met een nieuw CO2 patroon en/of tablet en pak hem weer correct in. Op de website van de fabrikant kun je terugvinden hoe dat moet. Sommigen hebben hier YouTube-filmpjes voor.

 • Opblazen met de mond

  Opblazen met de mond

  Blaas je reddingsvest regelmatig met je mond op.

  Laat het 24 uur in een droge omgeving liggen en controleer het daarna op lekkages en beschadigingen.

  Pak het (lege) vest daarna weer in, overeenkomstig de instructies van de leverancier.

  Het reddingvest moet je leeg laten lopen door de ventieldop (a) om te draaien en weer te bevestigen op het ventiel (b); houd de dop daar tot het vest volledig leeggelopen is. Gebruik hiervoor nooit een ander voorwerp. Zodra het vest helemaal leeg is, moet de dop weer op de oorspronkelijke manier op het ventiel bevestigd worden (c). Dit zorgt ervoor dat er geen stof of andere kleine ongerechtigheden in het ventiel kunnen komen. Elke andere methode om het vest leeg te laten lopen, kan ertoe leiden dat het ventiel beschadigd raakt, waardoor deze kan gaan lekken. Hier kom je dan pas achter tijdens het testen van je vest of erger, als je ermee in het water terechtgekomen bent.

 • Jaarlijkse service

  Jaarlijkse service

  Aanbevolen wordt je reddingsvest elke 12 maanden te laten onderhouden door de leverancier of een daartoe bevoegde instantie. Zoutaanslag, zand, vuil en onzorgvuldig gebruik kunnen de levensduur van het reddingvest verkorten. Behandel je reddingvest daarom met zorg, dan zal het je niet in de steek laten wanneer je het echt nodig hebt.

 • Onderhoud van je vaste stof zwemvest

  Check regelmatig of de schuimkern van je zwemvest nog intact is en geen tekenen van slijtage vertoont. Na verloop van tijd gaat het schuim wat inzakken waardoor het drijfvermogen verliest. Als dit gebeurt, wordt het tijd om het zwemvest te vervangen. Bekijk ook of het buitenmateriaal van het zwemvest, de naden, ritsen en gespen nog onbeschadigd zijn.

Overige informatie

 • Val niet overboord

  Val niet overboord

  Als je overboord valt en je zit niet vast aan je varende boot, raak je snel verwijderd van je vaartuig. Dit maakt je redding een stuk lastiger, zeker 's nachts, en zal je overlevingskansen aanzienlijk verkleinen. Op of bij je vaartuig blijven, is daarom de beste optie. Zorg er dus op z'n minst voor dat je jezelf altijd met een veiligheidslijn vastklikt aan daartoe geschikte punten aan dek. Zeker als je alleen vaart, of 's nachts en in ruwe omstandigheden.

  Gebruik een voldoende sterke lijn met vast te klikken haken aan beide uiteinden. Deze haken moeten desgewenst ook snel weer handmatig te openen zijn. Jezelf vastklikken is met name belangrijk aan boord van zeilboten omdat de bewegingen daarvan en de hellingshoek ten opzichte van het water extra onvoorspelbaar zijn en je dus kunnen overvallen.

  Het is van belang dat de veiligheidslijn die je gebruikt kort genoeg is om te voorkomen dat je in het water belandt. Want naast een vaartuig door het water gesleept worden, kan levensbedreigend zijn. Breng daarom zo snel mogelijk je boot tot stilstand als iemand van je bemanning in het water valt terwijl hij aan een veiligheidslijn vastzit. Dat moet overigens ook als iemand niet vastzit natuurlijk.

 • Wat zegt de wet?

  Wat zegt de wet?

  In sommige landen is het bij de wet verplicht om op alle soorten vaartuigen altijd een reddingsvest te dragen. In Nederland geldt dit alleen voor de beroepsvaart. Wel moeten er reddingsvesten aan boord zijn voor iedereen op een motorboot die sneller kan varen dan 20 km per uur. 

  Op een boot is het verstandig om een veiligheidslijn te gebruiken wanneer je de kuip verlaat om een taak aan dek uit te voeren, zoals het uitbrengen van het anker. Het gebruik van een (te lange) veiligheidslijn wordt niet geadviseerd wanneer op hoge snelheid gevaren wordt, omdat overboord vallen en vervolgens keihard door en onder water getrokken worden fatale gevolgen kan hebben.

 • Cold shock reflex

  'Cold shock' is een reflex van het lichaam direct nadat je in koud water (15 graden of minder) ondergedompeld raakt. Het is een oncontroleerbare reactie van je lichaam daarop. In eerste instantie zorgt dit voor het naar binnen zuigen van een forse teug lucht gevolgd door een viermaal snellere ademhaling dan normaal. Dit gaat gepaard met een verhoogde hartslag en bloeddruk wat voor sommige mensen kan leiden tot een hartaanval. Deze symptomen duren gemiddeld 3 tot 5 minuten, een periode waarin zelfs de fitste personen niet tot zwemmen kunnen overgaan of hun ademhaling onder controle krijgen. Geen wonder dat het dragen van een geschikt reddingsvest dan het verschil maakt voor je overlevingskansen.

  Gedurende de eerste fases van cold shock kun je het best proberen rustig te blijven en je reddingsvest zijn werk laten doen. Of deze je hoofd goed boven water kan houden, heeft vooral te maken met het type dat je draagt en de extra's die het biedt. Daarnaast spelen de kleding die je aan hebt en je energieverbruik een rol. Na een half uur zwemmen in koud water, zal zelfs de meest ervaren zwemmer hier moeite mee krijgen. Maar als je een goed passend reddingsvest draagt met kruisbanden (tussen je benen door), is het ook niet nodig om te zwemmen. Je kunt je dan beter concentreren op het vasthouden van zoveel mogelijk warmte, het sparen van je energie en jezelf zichtbaar maken, zodat je sneller uit het water gered kunt worden.

  Ben je in een groep te water geraakt, blijf dan dicht tegen elkaar aandrijven door met je ene hand de persoon naast je vast te houden en met je andere je mond af te dekken tegen warmteverlies (zie tekening). Ben je alleen, neem dan de Heat Escape Lessening Position (HELP) aan. Daarbij sla je je armen om jezelf heen, je enkels over elkaar en je knieën tegen elkaar (zie tekening).