Veiligheid voor duikers

Duiken is een avontuurlijke sport. De KNRM vaart gemiddeld zo'n vijf tot 10 keer per jaar uit voor duikers die in de problemen komen. De reddingstations die rondom duikplekken liggen, oefenen regelmatig met duikers om te trainen hoe je een duiker in de problemen het beste kan helpen.

Duikers moeten weten wanneer de kentering is.  Maak hiervoor gebruik van herleidingstabellen die afgestemd zijn op een Getijdentabel. Meer info:

De KNRM is voorstander van duiken met een buddy omdat je elkaar goed in de gaten kan houden. Toch vinden er ook solo duiken plaats. Als je alleen gaat duiken, doe dat dan zo veilig mogelijk. 

Gebruik een duikvlag

Er zijn een paar honderd Nederlandse duikplekken waar duikers onder water gaan en allerlei mooi onderwaterleven zien. Een duiker onder water is onzichtbaar voor andere watergebruikers, zoals surfers en jetski’s. Het is belangrijk dat zij weten dat er duikers onder water zijn. Duikers moeten immers weer een keer naar de oppervlakte komen. Watersporters moeten daarom afstand houden van de duikstek om duikers niet te overvaren.

Alle landelijke duikorganisaties en ‘Varen doe je Samen!’ vinden het belangrijk dat duikers en andere watersporters veilig van het water gebruik kunnen maken. Voor duikers geldt dat zij goed laten zien waar ze duiken. Plaats daarom altijd een goed zichtbare en onbuigzame duikvlag bij je duikstek.

Heb je nog geen grote duikvlag, koop er dan een. De vlag is opvouwbaar en heeft een vaste vorm door uithouders, die de vlag permanent zichtbaar maken.

Een duikmedische keuring

In de afgelopen jaren wordt sportduiken in toenemende mate beoefend door duikers die gemiddeld ouder zijn en vaker te kampen hebben met medische bijkomstigheden. Bij een aanzienlijk deel van de duikongevallen is gebleken dat de verongelukte duiker een onderliggende ziekte of een te slechte conditie had voor het type duikactiviteiten.

Een periodieke duikmedische keuring kan conditionele of hartproblemen tijdig onderkennen. Laat daarom elke twee jaar je hart checken! De KNRM vraagt aandacht hiervoor in samenwerking met duikorganisaties en medisch specialisten.

Vraag het makkelijke duikpasje aan om je aan je duikkeuring te helpen herinneren.

Doel
Doel van een preventief duikmedisch onderzoek is een goed onderbouwd individueel advies voor veiliger sportduiken aan duikers geven. Dit kan eventueel door aanpassing van medicatie of het maken van specifieke keuzes in de duikomstandigheden. In sommige gevallen kan dat ook betekenen dat er een advies gegeven wordt geheel van de duiksport af te zien.
 

Vind jouw duikstek

Zoek

Alle duikinstructies en regels

Lees meer

Checklist voor veel voorkomende scenario's

Lees meer

Regelgeving Duikvlag

In de wet is geregeld dat je bij het duiken vanaf een boot altijd een duikvlag van onbuigzaam materiaal moet plaatsen. Wij raden aan de duikvlag ook te gebruiken als je duikt vanaf de kant. Het markeren van een duikstek op de kant is dus niet wettelijk verplicht, maar de andere watergebruikers zijn wel verplicht om er rekening mee te houden en afstand te houden als er een vlag op de kant staat. Een banner op de wal met reclame voor een duikschool of club met in de bovenste punt de duikvlag is vanaf een varend schip pas te herkennen als het te laat is, apart gebruiken dus.

Het Binnenvaart Politie Reglement (BPR) Art. 3.38 lid 1 en 2 bepaalt dat je gedurende een bootduik de duikplaats moet markeren met de internationale blauw witte seinvlag A. Omdat een gewone vlag bij weinig wind slap hangt, is een vlag van stijf materiaal verplicht. Geen enkele andere vlag is geldig. Ook regelt het BPR het gebruik van de vlag in het donker. De seinvlag moet zodanig zijn verlicht, dat het duidelijk zichtbaar voor anderen is.

Richtlijn NOB

De internationale seinvlag “A” (van onbuigzaam materiaal) moet en mag alleen worden gevoerd als er duikers te water zijn. Voor het gebruik en de uitvoering gelden de wettelijke voorschriften zoals deze beschreven staan in het Binnenvaart Politie Reglement.

Er zijn internationaal ook andere seinvlaggen in gebruik.

KNRM-PADI Sea Survival Specialty

Als één van de grootste duikorganisaties ter wereld ondersteunt PADI het KNRM preventieprogramma voor duikers met een KNRM Sea Survival Specialty gebaseerd op het programma van de Britse zusterorganisatie RNLI.

De KNRM Sea Survival Specialty wordt gegeven door gecertificeerde PADI instructeurs met als doel de bestaande veiligheids- en reddingsvaardigheden te herhalen en oppervlaktereddingen en overlevingstechnieken in noodgevallen aan te leren.

De training wordt niet door de KNRM, maar uitsluitend bij PADI Duikscholen gegeven. Heb je interesse? Je vindt de PADI duikscholen op locator.padi.com

Er zijn in Nederland al meer dan 120 PADI instructeurs met een RNLI-certificaat voor deze training. Zij kunnen dit laten omzetten naar een KNRM-certificaat via PADI. Wie KNRM Sea Survival Instructeur wil worden, kan de voorwaarden vinden op hun instructeurswebsite.

KNRM en duikers trainen reddingstechnieken op zee

x

Samenwerkingspartners

DAN EUROPE

DAN EUROPE

DAN is de grootste organisatie ter wereld die duikveiligheid promoot.

Uw duikveiligheid is onze zorg Sluiten

DAN steunt en promoot researchcampagnes met als doel het terugbrengen van ongevallen die voorkomen hadden kunnen worden. KNRM is mede afzender van de veiligheidscampagnes die door DAN worden georganiseerd. Andersom ondersteunt DAN de KNRM met kennis, expertise en haar netwerk bij de opzet en uitvoering van KNRM veiligheidscampagnes.

Lees meer: www.daneurope.nl

NOB

NOB

Eén van de taken van de NOB betreft het ondersteunen van duikverenigingen op het gebied van veiligheid.

Nederlandse Onderwatersport Bond

De NOB heeft haar kennis en expertise ingebracht binnen het preventieprogramma van de KNRM waar het met name gaat om het veilig kunnen duiken, maar ook zaken die betrekking hebben op ‘check je stek’. De NOB is een belangrijke partner voor het uitdragen van de KNRM preventie uitingen onder duikers.

Lees meer: www.onderwatersport.org

DAN EUROPE

PADI

Als één van de grootste duikorganisaties ter wereld ondersteunt PADI het KNRM preventieprogramma voor duikers door de communicatie uitingen onder de aandacht te brengen van duikers.

Leer duiken

Dat gebeurt via diverse media. Daarnaast werken KNRM en PADI aan een Sea Survival Training gebaseerd op het programma zoals dat is ontwikkeld met collega reddingsorganisatie RNLI.

Lees meer: http://www2.padi.com/scuba/templates/du-adzone3.aspx/?id=6806

 NVD

NVD

De Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde houdt zich bezig met het bevorderen van de studie en het verbreiden en in stand houden van kennis van de duikgeneeskunde en de hyperbare geneeskunde.

Duikgeneeskunde Sluiten

De NVD ondersteunt het preventieprogramma van de KNRM door praktische tips en adviezen te geven over duikmedische keuringen. Veel ongevallen zijn te relateren aan gezondheid en de KNRM probeert samen met de NVD op dit punt praktische handvatten te bieden om goed voorbereid te duiken.

Meer informatie

Scuba Schools International

SSI

Scuba Schools International is een wereldwijd agentschap voor duikcertificeringen en een opleidingsorganisatie.

Scuba Schools International Sluiten

SSI ondersteunt het preventieprogramma door mee te helpen campagnes voor te bereiden en de communicatie uitingen onder de aandacht te brengen van haar leden.

Lees meer: https://www.divessi.com/nl/

Reddingsbrigade Nederland

Reddingsbrigade Nederland

KNRM en Reddingsbrigade Nederland streven beide het doel na om verdrinkingen en incidenten op en aan het water te voorkomen.

Reddingsbrigade Nederland Sluiten

Aan de kust werken reddingsbrigades en KNRM nauw samen bij hulpverleningen. Beide organisaties leiden lifeguards op voor strandveiligheid. In preventieprojecten trekken de organisaties samen op om een groter bereik te hebben.

Meer informatie

WOSD

WOSD

De World Organisation of Scuba Diving houdt zich bezig met het wereldwijd professioneel opleiden van duikers en duikinstructeurs.

WOSD Sluiten

De WOSD ondersteund het preventieprogramma van de KNRM door al hun instructeurs te verplichten een jaarlijkse duikmedische keuring te ondergaan. Verder verwerkt de WOSD in haar reddingsopleidingen de samenwerking tussen de WOSD, overheidsdiensten en de KNRM. Ook promoot de WOSD het preventieprogramma voor duikers door dit in haar media onder de aandacht te brengen.

Meer informatie

IAHD

IAHD

De International Association for Handicapped Divers houdt zich bezig met het wereldwijd professioneel opleiden van duikers met een lichamelijke en/of geestelijke beperking en duikinstructeurs die deze mensen kunnen opleiden.

IAHD Sluiten

De IAHD ondersteund het preventieprogramma van de KNRM door al hun cursisten te verplichten een duikmedische keuring te ondergaan voor aanvang van de opleiding en door hun instructeurs te verplichten elk jaar een duikmedische keuring te ondergaan.

Meer informatie

Duikersgids

Duikersgids

De Duikersgids voorziet in hoogwaardige en actuele duikstekinformatie over duikstekken in de hele wereld.

Meer over de gids Sluiten

Alle duikstekken van de Duikersgids worden opgehaald in de app ‘KNMR Helpt’ om ongelukken of bijna-ongelukken tussen duikers en andere watersporters te voorkomen. De duikstekken zijn in 'KNRM Helpt' inzichtelijk op de kaart en in de functie ‘Informatie in de omgeving’.

Meer informatie

Duikcentrum Dolphin Buddys

Duikcentrum Dolphin Buddys

Dolphin Buddys is een jong, actief duikcentrum uit de buurt van Leuven, in België. We organiseren veel duiken op allerlei verschillende plaatsen in België, maar ook in Nederland.

Over dit duikcentrum Sluiten

De regio’s Zeeland, Zuid Holland en Limburg kennen weinig geheimen voor ons. Daarom is de KNRM ook voor ons erg belangrijk: wanneer we in Nederland duiken, zorgt de KNRM ook voor de veiligheid van onze Belgische duikers. Ook de verschillende campagnes van de KNRM, zoals ‘Check je hart’ en het gebruik van de duikvlag zijn voor Belgische duikers waardevol.

Meer informatie

NICDA

NICDA

Het Nederlands Instituut Certificering Duiker Artsen (NICDA) is de certificerende en accrediterende instantie voor duikerartsen en duikgeneeskundige opleidingen in Nederland.

Over de certificering Sluiten

Dit geldt zowel voor de nationale certificering (duikerartsen C en D) als voor de Nederlandse vertegenwoordiger van de Europese accrediterende instantie, het European College for Baromedicine (ECB).  Het ECB accrediteert internationaal duikerartsen als Medical Examiner of Divers (level 1) en Diving Medicine Physicians (Level 2d).

Meer informatie

Overzicht duikartsen in NL

DOSA

DOSA

De DOSA heeft als doel het duiken veiliger te maken door te leren van duik gerelateerde incidenten. De DOSA is onafhankelijk en dus geen onderdeel van welke (duik)organisatie dan ook.

Over DOSA Sluiten

Veel grote duikorganisaties in Nederland sponsoren de DOSA en onderschrijven het belang van een centraal registratiepunt in Nederland voor alle duikincidenten en –ongevallen. De DOSA heeft contact met alle centra in Nederland die aan ziekenhuizen verbonden zijn en beschikken over een decompressie faciliteit.

Meer informatie

NVSHA

NVSHA

Als Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) staan wij voor de bevordering en borging van de kwaliteit van spoedzorg.

Over de opleiding Sluiten

Door middel van een 3-jarige erkende opleiding, nascholingen en congressen/symposia zorgen wij ervoor dat de spoedeisende hulp artsen in Nederland een goede medisch inhoudelijke kennis hebben en houden om de grote diversiteit van patiënten op de spoedeisende hulp optimaal te kunnen behandelen. Tevens zorgen wij op beleidsmatig vlak dat de spoedzorg zo kwalitatief goed en efficiënt mogelijk ingericht wordt.

Leonor Nuhaan Bedrijfskleding

Leonor Nuhaan Bedrijfskleding

Leonor Nuhaan is een eenmanszaak gevestigd in Noord Holland. Sinds 1999 ontwerpt en maakt deze organisatie (bedrijfs)kleding voor diverse doeleinden. Zij levert vooral kleding aan grotere organisaties.

Over deze samenwerking Sluiten

Behalve dat klanten kunnen rekenen op een zeer goede kwaliteit van materialen en afwerking, zit de kracht van deze organisatie in het ontwerp van de kleding. Haar creativiteit zorgt ervoor dat vrijwel alles mogelijk wordt om te maken.

Leonor leerde het vak van haar vader op 8 jarige leeftijd en heeft zich in de jaren daarna verder gespecialiseerd. Na de opleiding tot professioneel coupeuse heeft zij voor diverse organisaties kleding ontworpen en geleverd. Hierbij moet gedacht worden aan onder meer Joop van den Ende Theaterproducties en de Efteling. Daarnaast heeft zij ook aanstormend talent les mogen geven via onder meer de Rietveld Academie.

Haar creativiteit aan de ene kant en het leveren van kwaliteitsproducten aan de andere kant leverde een mooie samenwerking op met de KNRM. Leonor wist als actief duikster als geen ander te voorzien in een grote behoefte die bestond onder duikers: kom met een duikvlag in een handzaam formaat, bestaande uit degelijke stof en afwerking die makkelijk te vervoeren is. Leonor Nuhaan coördineert namens de KNRM de productie en zorgt voor een adequate levering van de vlaggen zodat elke duiker die een vlag bestelt bij de KNRM deze ook binnen enkele dagen in huis heeft.

Medisch Centrum Hyperbare Zuurstoftherapie

Medisch Centrum Hyperbare Zuurstoftherapie

Goed om te weten: Wat te doen bij een duikongeval. Het hyperbaar centrum te Goes, MCHZ, is de enige hyperbare kamer die voor de opvang van duikslachtoffers zorgt in Nederland

Meer over hyperbare therapie Sluiten

Het centrum heeft zich samen met het ADRZ, het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis, ontwikkeld tot een level II duikongevallen opvang.

Bij spoed en dus het vermoeden van een duikongeval dient 112 gebeld te worden. Dit heeft hoogste prioriteit voor ambulancevervoer en traumaopvang. Er staan duikerartsen 24/7 klaar om een eventuele recompressie te verrichten.

Klachten kunnen direct bij het opstijgen ontstaan en dienen zeer serieus genomen te worden. Wees attent op bewusteloosheid, verwardheid, verlammingen, spraakstoornissen, gevoelsstoornissen, tintelingen en huidverkleuringen die ook nog uren na de duik kunnen ontstaan.

Duiken kan zelfs leiden tot de dood.

Adequate opleiding en nauwkeurige voorbereiding is dus essentieel voor de sportduiker. Bedenk hierbij dat alleen de beroepsduiker door wet- en regelgeving wordt beschermd en de sportduiker niet. Aansluiten bij een duikvereniging, die kennis en ervaring deelt is noodzakelijk.

De sportduiker is dus zelf verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid.

Onze hyperbare kamer is altijd bereikbaar, via +3188125000 voor overleg, eventuele behandeling en voor duik-medische keuringen. www.hyperbaarcentrum.nl

De recompressie behandeling wordt in de hyperbare kamer gedaan door de druk te verhogen naar 2,8 atm. zodat gasbellen verkleinen en sneller verdwijnen uit de bloedbaan en leidt tot genezing.