Reddingboot KBW 1910

Reddingboot KBW 1910

Gegevens

Klasse

Afmetingen

9.30 x 3.30 x 0.60 m

Geschonken door

Kon. Boskalis Westminster NV

Gedoopt door

Mw. M. Verhoeven

In dienst sinds

2-7-2009

Zaterdag 29 augustus werd de nieuwe reddingboot van de KNRM, KBW 1910, gedoopt. De KNRM heeft de KBW 1910 kunnen aanschaffen dankzij een genereuze schenking van Koninklijke Boskalis Westminster nv. De reddingboot is om die reden ook vernoemd naar deze bekende, Nederlandse, maritieme onderneming.

Het jaar 1910 is het oprichtingsjaar van Boskalis. De doop van de KBW 1910 werd verricht door mevrouw M. Verhoeven, echtgenote van de Groepsdirecteur van Koninklijke Boskalis Westminster nv, de heer F.A. Verhoeven.

De Nikolaas-klasse is een 9-meter boot, specifiek bestemd voor hulpverlening en reddingen op het binnenwater. De KBW 1910 ligt gestationneerd bij reddingstation Dordrecht.

De keuze voor deze nieuwe reddingboot werd bepaald door een aantal specifieke kwaliteiten.

Ten eerste de (geredden)capaciteit. Op het binnenwater varen onder andere watertaxi’s en fast ferry’s. Die schepen hebben relatief veel mensen aan boord en vragen om een reddingboot met een capaciteit van 20 personen, exclusief bemanning. Ten tweede biedt de nieuwe klasse hoge snelheid (34-35 knopen) en een grote trekkracht. Op het binnenwater bestaat de hulpverlening veelal uit het lostrekken en slepen van jachten. Daarnaast wilde de KNRM een waterjetaandrijving, vanwege de goede manoeuvreerbaarheid en de veiligheid voor de drenkelingen. En als laatste het kostenaspect. Deze reddingboot is goedkoper dan een Atlantic-type en vergt minder onderhoud.

De reddingboot is gebouwd door Mare Safety AS uit Ulsteinvik in Noorwegen. De boot van het type AV 900 is al ruim 210 keer gebouwd en heeft zijn sporen verdiend. De reddingboot is op een aantal zaken aangepast aan de eisen van de KNRM. Zo is er een vierde zitplaats gemaakt, navigatieapparatuur ingebouwd, een tweede marifoon en radar geplaatst.

Technische gegevens:

  • Bouwjaar: 2009
  • Gewicht: 4,2 ton
  • Motorvermogen: Volvo D6 435 pk, i.c.m. Ultra 377 waterjet
  • Max. snelheid: 35 knopen
  • Capaciteit: 20 geredden geredden
  • Bemanning: 4 personen personen
  • Actieradius: drie uur volle kracht
  • Inzetbaarheid: binnenwater onder alle weersomstandigheden