Skip to main content

Reddingboot klasse Nikolaas

Voordat de keuze voor de huidige Nikolaas-klasse werd gemaakt, voer de KNRM met verschillende reddingboten die niet tot één specifieke klasse behoorden. Daarom werd in 2008 gekozen voor een nieuw type reddingboot, speciaal bestemd voor hulpverleningen en reddingen op het ruime binnenwater.

De keuze voor deze reddingboot werd bepaald door een aantal specifieke kwaliteiten:

de geredden capaciteit van 20 personen (exclusief bemanning), de hoge snelheid (34-35 knopen) en een grote trekkracht. Daarnaast wilde de KNRM een waterjetaandrijving, vanwege de goede manoeuvreerbaarheid en de veiligheid voor drenkelingen. Ook het kostenaspect was belangrijk; deze reddingboot is goedkoper dan een Atlantic-klasse en vergt minder onderhoud.

Nikolaas

Noorwegen

De eerste negen reddingboten zijn gebouwd door Mare Safety AS uit Ulsteinvik in Noorwegen. Van het type AV 900 zijn er al meer dan 210 gebouwd en dit schip heeft zijn sporen verdiend. De reddingboot is op een aantal zaken aangepast aan de eisen van de KNRM. Zo is er een vierde zitplaats gemaakt, navigatieapparatuur ingebouwd, een tweede marifoon en radar geplaatst. De motor is een Volvo D6 in combinatie met een Ultra 377 waterjet.

Geheel in de KNRM-traditie wordt de klasse-aanduiding bepaald door de naam van het eerste schip. Nikolaas Wijsenbeek (1977-1994) was een jonge, enthousiaste zeiler die door een tragisch ongeval om het leven kwam. Zijn ouders willen met deze schenking hun zoon in dierbare herinnering houden.

Nikolaas II klasse

Op basis van de Nikolaas 1-klasse is een aangepaste en versterkte versie ontworpen. Het grootste verschil met de eerste versie zijn de dikkere vlakplaten en het dubbele aantal dwarsspanten. Bovendien werd de mogelijkheid gecreëerd om twee motoren te plaatsen voor reddingboten die in stromend water opereren.

Nikolaas

Gegevens

Klasse
Nikolaas II

Afmetingen
9,15 x 3,30 x 0,60 m

Gewicht
3,4 ton

Motorvermogen
1 x 435 pk Volvo Penta (of 2 x 258 pk Steyr motoren)

Max. snelheid
34 knopen 

Capaciteit
20 geredden

Bemanning
4 personen

Klasse
Nikolaas I

Afmetingen
9,15 x 3,30 x 0,60 m

Gewicht
4,2 ton

Motorvermogen
Volvo D6 435 pk, i.c.m. Ultra 377 waterjet

Max. snelheid
35 knopen

Capaciteit
20 geredden

Bemanning
4 personen

Actieradius
3 uur volle kracht

Inzetbaarheid
binnenwater onder alle weersomstandigheden

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.