Reddingboot Kapiteins Hazewinkel

De bouw van de reddingboot Kapiteins Hazewinkel is mogelijk gemaakt dankzij een schenking van de familie Hazewinkel uit Groningen.

Uit eerbetoon aan alle kapiteins Hazewinkel die het roemruchte zeemansgeslacht van de Hazewinkels heeft voortgebracht zal de reddingboot de naam Kapiteins Hazewinkel dragen.

De Kapiteins Hazewinkel werd op 11 oktober 1997 gedoopt bij het veenkoloniaal museum in Veendam, door de heer en mevrouw Hazewinkel. In dit museum werd toentertijd een tentoonstelling gehouden over de geschiedenis van het zeemansgeslacht Hazewinkel.

Het schip werd in eerste instantie gestationeerd in Hoek van Holland ter vervanging van de reddingboot Javazee.

In 2006 werd de 'Hazewinkel' vervangen door de grotere Jeanine Parqui uit de Arie Visser-klasse.

De reddingboot verhuisde naar de reservevloot maar werd in 2008 op Urk gestationeerd.

Johannes Frederik

Reddingboot Kapiteins Hazewinkel

Klasse: Johannes Frederik

De steeds groter wordende vraag om reddingboothulp, de opkomst van de recreatievaart en de voortschrijdende techniek vroegen om een nieuw ontwerp. Zeewaardigheid, manoeuvreerbaarheid, geringe diepgang en snelheid waren de sleutelwoorden bij de ontwikkeling ervan. Het nieuwe ontwerp, de Johannes Frederik klasse, werd uitgerust met waterjets en werd van aluminium gebouwd waardoor ze lichter en sneller was dan haar voorgangers en daarmee minder diep in het water lag.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij