Reddingboot Jan van Engelenburg

Op 22 september 1990 werd de doop van de Jan van Engelenburg verricht door Inge van Engelenburg, de achterkleindochter van de naamgever van de boot.

De reddingboot van het Johannes Frederik-type is bekostigd uit de nalatenschap van mevrouw F. van Engelenburg-Becht.

De Jan van Engelenburg was in eerste instantie gestationeerd op Terschelling. In 1999 verhuisde de reddingboot naar Scheveningen. 

In 2008 schoof het schip nog zuidelijker naar het nieuw geopende reddingstation Hansweert.

In 2017 is de Jan van Engelenburg enkele maanden uit de vaart geweest voor een grote revisie. Hierbij zijn onder meer de radar en kaartplotter vervangen en zijn de motoren van reddingboot Christien overgezet in de Jan van Engelenburg. Deze motoren hadden aanzienlijk minder draaiuren. Gedurende de afwezigheid had het reddingstation de beschikking over reddingboot Dorus Rijkers.

Johannes Frederik

Reddingboot Jan van Engelenburg

Gegevens

Gewicht: 14,6 ton
Motorvermogen: 2 MAN D2848LXE motoren met ieder 680pk
Aandrijving: 2 Hamilton 362 waterjets
Max. snelheid: 34 knopen
Capaciteit: 90 geredden
Bemanning: 5 personen
Callsign: PFAA
MMSI nr.: 244787000

Aan boord van de reddingboot bevindt zich een breed scala aan communicatie- en navigatie-apparatuur.

Ligplaats reddingboot

De reddingboot ligt afgemeerd aan de buitenzijde van het sluizencomplex aan de steiger van Rijkswaterstaat. Aan wal bevindt zich een bunker faciliteit.

Video KNRM Hansweert: Jan van Engelenburg

{youtube zgfNabmz1KM}

Klasse: Johannes Frederik

De steeds groter wordende vraag om reddingboothulp, de opkomst van de recreatievaart en de voortschrijdende techniek vroegen om een nieuw ontwerp. Zeewaardigheid, manoeuvreerbaarheid, geringe diepgang en snelheid waren de sleutelwoorden bij de ontwikkeling ervan. Het nieuwe ontwerp, de Johannes Frederik klasse, werd uitgerust met waterjets en werd van aluminium gebouwd waardoor ze lichter en sneller was dan haar voorgangers en daarmee minder diep in het water lag.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij