Wederzijdse meerwaarde tijdens start Race of the Classics

10 oktober 2019
Hoek van Holland

Het is een jarenlange traditie dat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) van de organisatie van de Race of the Classics (ROTC) de kans krijgt om aan boord van de deelnemende schepen donateurs te werven. Voor de KNRM een buitenkans: elk jaar kiezen 150-250 deelnemers van de race ervoor de KNRM te gaan steunen.

Afgelopen woensdag was dat niet anders. Bijzonder was wel dat de reddingboot die de werving had gedaan direct aansluitend aan de wervingsactie werd gealarmeerd voor een gewonde aan boord van één van de schepen. Buiten de pieren van Hoek van Holland zette de reddingboot opstapper over. Na overleg met de Radio Medische Dienst werd de gewonde aan boord genomen van de reddingboot en afgezet in de Berghaven, alwaar een ambulance stond te wachten. “Op deze manier hebben wij onze echte meerwaarde laten zien”, zegt Edward Zwitser, namens de KNRM contactpersoon voor de ROTC. “Al hadden we dat natuurlijk liever niet gedaan. Het is heel spijtig dat voor één van de deelnemers de race vroegtijdig moest eindigen”.

Het is de tweede keer dat de KNRM in actie moest komen voor de race: een paar jaar geleden moest ’s avonds laat met groot materieel worden gezocht naar een overboord geslagen bemanningslid. Deze persoon kon uiteindelijk worden gered.