Nationale vrijwilligersdag

KNRM vrijwilligers onbetaalbare redders in nood

7 december 2023
IJmuiden

Vrijwilligersinzet voegt waarde toe aan donaties

Donderdag 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag. Op veel plaatsen in Nederland wordt extra aandacht gegeven aan het goede werk dat vrijwilligers doen. Ook door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), die enorm trots is op al haar vrijwilligers, die zich al bijna 200 jaar 24/7 inzetten voor het reddingwerk op zee en op het ruime binnenwater. 

Voor de uitvoering van het soms levensreddende reddingwerk trekt de KNRM al 199 jaar vrijwilligers aan, die kennis van zaken hebben en hun professionaliteit weten te combineren met ‘hart voor de zaak’. Dat is noodzakelijk, want de KNRM garandeert de inzet van de 45 reddingstations, 75 reddingboten en 1.400 vrijwilligers op ieder moment van de dag, ongeacht de weersomstandigheden.

Image
Image

Ruim 300.000 kosteloze uren

De KNRM werkt met vrijwillige bemanningsleden op de reddingboten. Maar ook aan de wal zijn vrijwilligers actief voor coördinatie, onderhoud van het materieel of op bestuurlijk niveau. In totaal maken deze vrijwilligers 301.475 onbetaalde uren per jaar, die omgerekend een waarde vertegenwoordigen van ruim zestien miljoen euro.

De KNRM is als goed doel volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen van donateurs en sponsoren voor de instandhouding van het reddingwerk. De KNRM ontvangt geen subsidie. Aan elke euro, die aan de KNRM wordt gedoneerd, voegen de vrijwilligers hun waarde toe. Een niet-zichtbare verdubbeling, behaald door de belangeloze vrijwilligersinzet.

Vrijwilligers, donateurs en kosteloze hulpverlening zijn de pijlers waarop de KNRM sinds 1824 is gefundeerd. De ‘Dag van de Vrijwilliger’ is een goed moment om daar nog eens bij stil te staan en de redders te bedanken voor hun inzet.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij