‘Varen doe je Samen!’ viert deze zomer haar tienjarig jubileum

12 juli 2017

De veiligheid op het water wordt inmiddels alweer tien jaar bevorderd met hulp van de communicatie vanuit ‘Varen doe je Samen!’ (VDJS). Op 4 september 2007 werd tijdens de HISWA te water in IJmuiden het convenant ondertekend, waarmee de deelnemende partijen met elkaar afspraken gezamenlijk te zorgen voor eenduidige communicatie over de veiligheid op het water voor beroeps- en recreatievaart. Volgens projectleider Rowena van der Maat is de boodschap na tien jaar hetzelfde gebleven: “Houd rekening met elkaar”. Het bereik is onder andere dankzij de digitalisering en social media gestaag gegroeid.

Ontwikkelingen

Ondanks het feit dat de boodschap van VDJS in die tien jaar hetzelfde is gebleven, zijn er vandaag de dag wel andersoortige aandachtspunten. Van der Maat: “De marifooncommunicatie tussen recreatievaart en beroepsvaart kan nog wel verbeterd worden. In de binnenvaart is men er zich niet altijd bewust van dat ook steeds meer recreatievaart een marifoon aan boord heeft en (verplicht) uitluistert. Daarnaast zijn de schepen groter geworden en vanuit de recreatievaart krijgen we te maken met nieuwe soorten watersport”. Voorlichting over veilig varen op het water blijft daarom ook nu nog heel belangrijk. “Je ziet ook dat er soms routinegedrag ontstaat bij beroepsschippers en recreatievaarders. ‘Ik vaar hier altijd al’, wordt er dan gezegd. Toch blijft het ook dan belangrijk rekening met elkaar te houden, je deelt tenslotte hetzelfde vaarwater”.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

Het project ‘Varen doe je Samen!’

Veilig kunnen varen is en blijft voor de recreatie- en beroepsvaart van groot belang. Om de veiligheid op de Nederlandse grote vaarwegen te vergroten is 'Varen doe je Samen!' gelanceerd. Het gaat om een landelijk samenwerkingsproject van de provincies, Rijkswaterstaat, Unie van Waterschappen, Port of Amsterdam, Port of Rotterdam, Koninklijke BLN-Schuttevaer, KNRM, Reddingsbrigade, ANWB, HISWA Vereniging, Platform Waterrecreatie, Sportvisserij Nederland, Waterrecreatie Nederland en het Watersportverbond. Naast voorlichting over de veiligheid, voorzorgsmaatregelen, nieuwe wet- en regelgeving, zijn mogelijke gevaarlijke situaties beschreven in knooppunten. Deze veilige adviesroutes zijn gebundeld in de zgn. knooppuntenboekjes en zijn digitaal beschikbaar. Kijk voor meer informatie op www.varendoejesamen.nl.

HISWA te water

Tijdens de HISWA te water-beurs, die plaatsvindt van 29 augustus tot en met 3 september bij de Amsterdam Marina aan de NDSM-werf, wordt op een feestelijke manier aandacht besteed aan het jubileum, onder andere met een grotere stand. Watersporters zijn welkom voor praktische tips. Meer informatie over ‘Varen doe je Samen!’ kun je vinden op www.varendoejesamen.nl of download de ‘Varen doe je Samen!’ App via Android of ITunes.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij