Na 25 jaar ontmoet KNRM’er Hans de redders van zijn leven

Het was een bijzondere ontmoeting op vliegveld De Kooy in Den Helder waar de crew van de Lynx-heli 283 95 - onder leiding van Denise Eikelenboom - verhalen uit het verleden opdiepte. Na 25 jaar waren de emoties nog altijd voel- en zichtbaar.

Het nieuwe jaar 1995 was een paar uur oud toen de kustvaarder Nova 1 in zware storm een noodsein stuurde. Reddingboten van de KNRM en een reddingshelikopter van de Koninklijke marine werden gealarmeerd. Redder Hans Westenberg, vrijwilliger op de reddingboot van Lauwersoog werd om 09.15 uur gealarmeerd en kon niet vermoeden dat hij 13 uur later op miraculeuze wijze zelf gered zou worden. Hans: “Voor de kust van Schiermonnikoog werd ik door zo’n golf meegesleurd en sloeg ik overboord. Ik kwam meters onder water terecht. Toen ik bovenkwam zag ik nog net een klein stukje boot achter de golven verdwijnen. De bemanning kon mij niet meer zien, het was pikkedonker. Het water was 7 graden. Echt steenkoud, ook al heb je een overlevingspak aan. In eerste instantie raakte ik in paniek en dacht ik erover om mijn reddingsvest af te doen. Dan is het maar snel gebeurd, dacht ik.”

Lees het hele verhaal verder op de blog

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij