Skip to main content

Medische evacuatie voor zieke zeeman

Datum: donderdag 23 april 2020 | Sectie: Nieuws

KNRM Den Helder is in het weekend rond koffietijd gealarmeerd door de Kustwacht voor een medische evacuatie (medevac) op de Noordzee. Een van de opvarenden van een 140 meter lange tanker, varende op 30 mijl van de Schulpengat verkenner, moet met spoed naar het ziekenhuis. Het gaat om een lopende patiënt zonder Covid-19 symptomen. 

De koers van het schip wordt verlegd en zo kan de reddingboot Koos van Messel, die als reserveboot de reddingboot Joke Dijkstra vervangt, het schip tegemoet varen. Na 30 mijl varen ontmoeten de reddingboot en tanker elkaar. De tanker mindert vaart en maakt lij voor de reddingboot. De loodsladder wordt aan lijzijde naar beneden gelaten en de patiënt maakt zich klaar voor de overstap. Met een flinke zwel is dat een uitdaging. 

Uit het reddingrapport: “Vanwege de deining is het einde van de loodsladder soms twee meter boven ons. Dus ze laten de ladder nog verder zakken tot de waterlijn. We trekken de ladder binnen om geen druk op de touwen van de ladder te krijgen. De patiënt komt met wat aarzeling naar beneden en wordt achterin het stuurhuis neergezet."
Omdat de patiënt allerlei beschermende kleding aan heeft zoals een wegwerpoveral, handschoenen en masker om zichzelf en ons niet in de problemen te brengen, heeft de man het warm.

De bemanning van de reddingboot bedanken het schip voor de medewerking en stomen richting Den Helder. De Kustwacht regelt vervoer op de vaste aanleg steiger en na aankomst in Den Helder wordt de patiënt overgegeven aan het gereedstaande transport om naar het ziekenhuis gebracht te worden.
De Koos van Messel wordt schoongemaakt en gebunkerd en is drie uur na alarmering gereed voor een volgende uitruk. De volgende actie laat niet lang op zich wachten.  

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.