Skip to main content

195 jaar reddingswezen bij Het Genootschap Oud Zandvoort

Datum: vrijdag 15 november 2019 | Sectie: Zandvoort

Op vrijdagavond 15 november is er door de KNRM Zandvoort een voordracht gehouden in gebouw De Krocht op uitnodiging van Het Genootschap Oud Zandvoort. Het ging over het heden en verleden van de KNRM Zandvoort na aanleiding van het 195 jarig bestaan van de KNRM. De voordracht werd gehouden door Hein Schrama, plaatsvervangend schipper van KNRM Zandvoort en door Kees Brinkman van het KNRM hoofdkwartier in IJmuiden.

Voor een goed gevulde zaal werd, tot de pauze, de ontstaansgeschiedenis van de KNRM besproken als ook de periode van vóór de Tweede Wereldoorlog met de gestrande schepen en daarbij behorende acties van de toenmalige Noord- en Zuid-Hollandsche Redding Maatschappij. In de pauze was een loterij met als prijzen onder andere een paar mooie KNRM-boeken.

Na de pauze werd de periode van ná de Tweede Wereldoorlog belicht. Dat deze periode bij velen nog herinneringen opriep, bleek uit het feit dat vanuit de zaal steeds vaker opmerkingen ter aanvulling kwamen. Ook herkende iemand zijn opa en dat werd met luid enthousiasme gedeeld. De hulp van het publiek werd ook gevraagd om de namen compleet te krijgen van een oude bemanningsfoto.

Aan het einde kreeg de KNRM uit handen van de voorzitter van het Genootschap Oud Zandvoort de bronzen draagmedaille aangeboden van dhr. A. Kraayenoord voor goede en langdurige diensten aan het reddingwezen (1937-1967). Het Genootschap had deze medaille kunnen achterhalen. De KNRM was al in het bezit van de oorkonde die bij deze eremedaille hoort. Op de oproep om de KNRM te steunen werd goed gehoor gegeven, vooral diverse petten en sjaals werden gekocht. Al met al vond iedereen het een zeer geslaagde avond.

Zandvoort

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.