Man overboord van zeiljacht in Zuider-Stortemelk.

9 augustus 2016
vlieland

Alarm KWC: Prio 1, MOB (man overboord)
Tijd 13:10

Het zeiljacht Watermark, onderweg van Terschelling naar IJmuiden, voer in het Zuider-Stortemelk toen een zware zee het schip plat sloeg. De schipper raakte hierbij te water en kon zich met behulp van zijn reddingsvest boven water houden. Zijn echtgenote sloeg onmiddellijk alarm en stuurde een mayday via de marifoon. Gealarmeerd door de kustwacht waren de reddingsboten van Vlieland, de Graaf van Bylandt en de Huibert Dijkstra, binnen 6 minuten onderweg naar de vermoedelijke positie.

Het jacht werd aangetroffen in de buurt van de ZS 5. De drenkeling had zich weten vast te klampen aan een toegeworpen lifesling, maar kon zich niet aan boord hijsen door de snelheid van zijn schip.

Word donateur

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

De drenkeling werd door de bemanning snel ontdekt, mede ook door het opvallend-gekleurde zwemvest. De drenkeling werd aan boord gehesen van de reddingboot Huibert Dijkstra en overgebracht naar de Hurricane die toevallig in de buurt was en terugkwam van een ziekentransport naar Harlingen. Aangezien dit schip daarvoor 2 man ambulancepersoneel aan boord had besloot men de drenkeling, die inmiddels meer dan 20 minuten in het water had gelegen, voor eerste hulp op de Hurricane af te zetten.

Onmiddellijk werd koers gezet naar Vlieland waar de ambulance klaar stond en de drenkeling voor controle naar de artsenpost kon worden overgebracht.

Het jacht kreeg bemanning overgezet van de Typhoon en de Graaf van Bylandt nam de echtgenote over om zich bij haar man te kunnen voegen. 13:46 arriveerden de boten in Vlieland en kon men terug kijken op een geslaagde actie met goede afloop, waarbij de onderlinge samenwerking met KNRM Vlieland en de bergers van Terschelling exemplarisch genoemd mag worden.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij