Skip to main content

Urk decor voor onthulling unieke herdenkingsmunt i.v.m. 200-jarig bestaan KNRM

Datum: dinsdag 09 april 2024 | Sectie: Urk

Donderdag, 4 april 2024, heeft de Koninklijke Nederlandse Munt bijzondere herdenkingsmunten van 5 en 10 euro gelanceerd voor het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). KNRM-station Urk had het voorrecht om hier een bijdrage in te leveren. Dit gebeurde op bijzondere wijze: vanaf de reddingboot “Kapiteins Hazewinkel” werd door de CFO van de Koninklijke Nederlandse Munt N.V. (Bert van Ravenswaaij) de herdenkingsmunt onthuld.

Eerbetoon aan het belangrijke werk van de KNRM

De herdenkingsmunt, geslagen in opdracht van het Ministerie van Financiën, is een eerbetoon aan het belangrijke werk wat de KNRM heeft gedaan in 200 jaar tijd. Muntmeester van de Koninklijke Nederlandse Munt, Bert van Ravenswaaij, is trots op de uitgifte. ‘De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij is een ongelofelijk belangrijke organisatie. Met meer dan 130.000 geredde mensen in 200 jaar tijd, is het wel duidelijk hoe belangrijk KNRM is, zowel 200 jaar geleden als vandaag. En nog belangrijker: de organisatie werkt alleen met vrijwilligers, krijgt alleen geld binnen via donaties en daarnaast is het reddingwerk volledig kosteloos’.

Dynamisch muntontwerp

De herdenkingsmunt werd ontworpen door Coralie Vogelaar, die vooral keek naar de dynamiek van de zee. Op de voorzijde staat een en profil beeld van Koning Willem-Alexander. Te zien is hoe hij uitkijkt op de rustige kust van de Noordzee. De keerzijde van de munt laat een hele andere kant van de zee zien: de onstuimige en woeste golven dragen het silhouet van een KNRM reddingboot met daarop twee vrijwilligers. Bij beweging van de munt verandert de lichtinval, wat de dynamiek van de zee extra benadrukt.

Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij

In 1809 kwam er een initiatief vanuit de staat om roeireddingsboten ter beschikking te stellen, maar dit liep op niets uit. Pas in 1824 werd een zelfstandige reddingsorganisatie opgericht, als gevolg van een reddingsactie door kustbewoners van Den Helder. Dankzij steun van particulieren en rederijen werd de basis gelegd voor het jarenlange succes van de KNRM. Het jubileumjaar van KNRM startte op 11 november 2023 en duurt tot 11 november 2024. KNRM lanceerde tijdens dit jaar onder andere een unieke podcastserie, een boek, een nieuwe serie op YouTube en krijgt nu dus ook een herdenkingsmunt.

De herdenkingsmunten zijn te bestellen op www.knrm.nl

Op de Foto:

v.l.n.r: Edward Zwitzer (KNRM IJmuiden), Bert van Ravenswaaij (CFO, Koninklijke Nederlandse Munt), Jan van Veen (plv. schipper, KNRM Urk), Teun Molenaar (vice-voorzitter, KNRM Urk)

Foto's: @richard Oost

Urk

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.