Twee hulpverleningen in 5 uur voor KNRM Texel

14 juli 2016

Donderdagmiddag 14 juli wordt reddingstation Oudeschild gealarmeerd voor een boot met motorstoring. De Bruuzer, een grote rubberboot met snelle aandrijving, heeft tussen de NIOZ haven en de haven van Oudeschild aandrijvingsproblemen gekregen en is stuurloos.

De reddingboot Cornelis Dito spoedt zich naar de onfortuinlijke watersporter en na een snelle actie wordt de boot op sleep genomen naar de haven van Oudeschild.

Als de bemanning dan diezelfde donderdag 's avonds bezig is met de reguliere oefenavond, krijgen we van de kustwacht een hulpaanvraag voor een gestrand jacht. De Cornelis Dito, die op dat moment bij Oudeschild vaart, en reddingboot Zalm, die zich aan de Noordzeekant bevindt, beeindigen direct de oefening en zetten koers naar de opgegeven positie. Het kusthulpverleningsvoertuig volgt over het strand.

Aan de noordzijde van de Razende Bol is het Duitse zeiljacht Indy gestrand in de onstuimige branding. Van beide kanten komen de reddingboten aangevaren en maken samen de sleepverbinding. Na enig trekwerk, mede geholpen door het opkomend tij, raakt het jacht los.

Het jacht wordt op sleeptouw genomen waarna koers wordt gezet naar de haven van Den Helder. Daar wordt het jacht 's avonds laat veilig afgemeerd en kan de bemanning terugkeren naar de stations. En zo komt er rond middernacht een eind aan een oefenavond met actie.