Zwemmer vermist: goede afloop na verwarrende melding

5 juli 2019

Een verwarrende melding over een vermiste zwemmer zet vrijdagavond de bemanning van KNRM De Koog en Oudeschild op scherp.

Om 19.52 gaat het kustwachtalarm voor de reddingboten uit Oudeschild en de Koog. Aangezien beide stations door dezelfde bemanning worden bezet, betekent dit dat er veel bemanning wordt gevraagd. Als iedereen gereed is wordt de melding voor beide stations geannuleerd. 

Terwijl iedereen op het punt staat weer huiswaarts te keren, gaat nogmaals het alarm. Dit keer voor de inzet van het kusthulpverleningsvoertuig bij paal 21, het strand bij de Koog.

Aangezien de bemanning nog in het boothuis is, kan het KHV direct richting paal 21. Daar blijkt het te gaan om een 12 jarig Duits jongetje. Hij was op z'n eerste vakantiedag met een vriendje gaan zwemmen en is waarschijnlijk door de onderstroom meer dan 100 meter de zee op gedreven. Gelukkig kon hij op eigen kracht terug komen. Hij wordt door de bemanning in het KHV gezet en voorzien van een onderkoelingsdeken. De inmiddels aanwezige ambulance onderzoekt de jongeman aangezien hij toch zeewater heeft binnen gekregen. Na controle en een korte uitleg over het gevaar van mui-stroming kan hij met zijn ouders terug naar de camping.