KNRM De Koog redt persoon uit drijfzand in natuurgebied op Texel

KNRM De Koog redt persoon uit drijfzand in natuurgebied op Texel

8 februari 2020

Zaterdagmiddag gaat om 15.55 het alarm voor de bemanning van station de Koog: "Persoon in drijfzand" prio 1

Dit zijn alarmeringen waarbij enige haast geboden is. Vanuit de Koog vertrekt het kusthulpverleningsvoertuig (KHV) richting de locatie. Deze is ergens in natuurgebied de Slufter. Dit is een gebied dat bij hoog water overstroomd en bij laagwater droogvalt. Een schitterend gebied, maar ook verraderlijk.

Via het strand gaat het KHV naar de Slufter en na enig zoekwerk vinden we een echtpaar waarvan de vrouw diep in het drijfzand zit. Het KHV blijft op gepaste afstand vanwege het gevaar van vastlopen. De politie is ook gearriveerd en er is een traumaheli opgeroepen. Ook de brandweer is onderweg.

Word donateur

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

De bemanning kan in het KNRM pak het drijfzand in zonder nat te worden en nemen de brancard mee. De vrouw wordt voorzichtig benaderd en met het bovenlichaam op de brancard gelegd. Dan graaft de bemanning met vereende krachten de benen vrij en wordt het slachtoffer naar het droge gedeelte gebracht.

Inmiddels is ook de traumaheli geland en wordt de vrouw nagekeken en alles blijkt gelukkig, op een nat pak na, in orde te zijn. De gealarmeerde brandweer kan weer retour en het KHV neemt het echtpaar mee naar de parkeerplaats achter de dijk waar ze de auto hebben geparkeerd.

We worden hartelijk bedankt en nemen afscheid om in het boothuis alle modder van de pakken te spoelen.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij