Nominatie IMRF Award voor KNRM Terschelling Paal 8

18 oktober 2018
terschelling paal 8

Woensdag 17 oktober is bekend geworden dat de bemanning van KNRM Terschelling Paal 8 genomineerd is voor de IMRF Award. Deze award erkent en bedankt individuen en teams voor moedige reddingsmissies, technische innovaties, ontwikkelingsinitiatieven of andere bijzondere diensten op het gebied van SAR. Het Terschellinger reddingstation verdient haar nominatie vanwege de combinatie van twee acties onder barre omstandigheden.

De eerste actie was op 29 oktober 2017 samen met KNRM West Terschelling en Ameland Ballumerbocht voor de Drifa, een guardvessel met vier personen aan boord, dat door motor- en stuurproblemen op twee na alle voorramen van de brug ingeslagen had, in metershoge zeeën. De reddingboten voeren in windkracht NW8 door golven van 6 met uitschieters naar 10 meter en ze bleven standby totdat het schip veilig was. De tweede actie was afgelopen februari samen met KNRM Eemshaven en KNRM Lauwersoog voor een vastgelopen viskotter ZK80 Linquenda in het Westgat tussen Ameland en Schiermonnikoog waarbij het met windkracht 8, een watertemperatuur van – 2, en een door de storm gedaalde gevoelstemperatuur van – 18 een uitdagende klus was voor de vrijwillige redders. De Terschellinger reddingboot Frans Hogewind was uiteindelijk de enige reddingboot die er nog bij kon komen dankzij geringe diepgang en pikte drie vissermannen van boord. Waarna ze weer terug moesten door de ijzige weersomstandigheden.

In beide acties had de bemanning te dealen met buitengewone (weers)omstandigheden, zeker als je weet dat de Valentijn-klasse een half open boot is. De eerste keer waren de hoge golven en de harde wind gevaarlijk, de tweede keer de wind en de kou en het ontstane ijs op het schip. In beide gevallen toonde de bemanning goed zeemanschap, moed en uitstekende kennis van de zee.

Over een maand wordt tijdens de European Meeting Conference de winnaar bekend gemaakt. Daarvoor reist een delegatie van het reddingstation af om op het galadiner van het IMRF Award de prijs hopelijk in ontvangst te nemen.