Skip to main content

Dankbrief van geholpen schipper zeiljacht Noordzee

Datum: woensdag 10 augustus 2022 | Sectie: Ter Heijde

Onderstaande dankbrief ontvingen wij van de schipper De Bolder nadat we assistentie hebben verleend bij een motorprobleem op de Noordzee. Brief en foto's mochten wij met hun toestemming publiceren. Krachtig en mooi om te lezen hoe onze inzet wordt gewaardeerd.

Scheveningen, 27 juli 2022,  N 3

Ik ben de gelukkige bezitter van een zeiljacht en was na 45 jaar hard werken vol goede moed aan vakantie toe. Nu ik gepensioneerd ben hoef ik niet meer op tijd terug te zijn dus een maandje hoppen langs de kust van Nederland en België was samen met mijn vrouw het plan maar dat liep anders.

We vertrokken om 06.00 uur uit de haven van Scheveningen met een min of meer wat roerig zeetje met hoge golfslag op de motor en met grootzeil richting zuid. Rustig aan gingen we naar de Indusbank toen plotseling de motor stil viel.

"Hoe kan dit?" vroegen we ons af. De hele winter staat de boot binnen en komt er een monteur die alles nakijkt en de motor een winterbeurt geeft. Twee dagen voor we weggingen is er nog een duiker onder het schip geweest om alles schoon te maken en het onderwaterschip te inspecteren!

Geen nood, opnieuw gestart en jawel de motor sloeg aan maar na 1 minuut weer uitval van de motor, opnieuw gestart maar na een korte tijd weer afslaan. Terug naar Scheveningen want zo wil je niet op zee varen zonder de zekerheid van je motor, gelukkig hadden we nog zeil maar…………..

De wind wakkerde aan en wij hadden hem tegen, kwamen niet meer vooruit, gingen eigenlijk heel langzaam achteruit! De snelheid was 0,1 nm de motor bleef stil en wat we ook probeerden niets hielp, geen geluid ook geen startgeluid!

Via 112 de kustwacht gebeld en deze ondernam meteen maatregelen. De KNRM werd gewaarschuwd, wij werden van de nodige tips, die we al hadden genomen, voorzien en kregen te horen dat het wel een uur zou kunnen duren voor de KNRM bij ons was want de vrijwilligers waren waarschijnlijk aan het werk en moesten dan nog naar de betreffende boot. Een spannende tijd brak aan.

Zolang we nog min of meer op dezelfde plaats bleven dobberen besloten we het anker nog niet uit te gooien. Na korter dan een kwartier zagen we opgelucht de reddingsboot uit Ter Heijde in volle vaart naar ons toekomen. Onmiddellijk kwam een van de mannen, Richard, bij ons aan boord en ik kan vertellen dat er een last van ons afviel. Vakkundig werden er maatregelen getroffen om een verbinding te maken en ondertussen stapte er nog een redder, Tom aan boord ondanks de woelige zee. Heel veel respect voor deze mannen!

Na alles uitgelegd te hebben voelde ik mij steeds beroerder worden en geloof het of niet maar na 45 jaar zeilervaring (ook wedstrijden) werd ik voor het eerst heel erg zeeziek. Gelukkig had mijn vrouw geen last en deze nam de communicatie met de redders over.

Zorgvuldig werd een lijn uitgegooid en alles werd tot in de puntjes aan boord geregeld, ze hielden ons scherp in de gaten en namen het schip vakkundig over. Want ik was een wrak en mijn vrouw wist niet meer waar ze het zoeken moest met een min of meer gestrand schip en een zieke schipper!

Na 1,5 uur die naar onze beleving veel langer duurden werden wij in de haven van Scheveningen opzij van de reddingsboot genomen en bij de jachthaven afgeleverd. Eenmaal aan wal knapte ik weer op en wij kunnen jullie niet vertellen hoe dankbaar we waren dat er een KNRM bestaat.

Achteraf bleek dat niet de motor storing had maar ons kastje voor de boordelektronica kapot was gegaan en dat dit de oorzaak was van het niet kunnen starten of blijven lopen van de motor.

Zelf zijn wij al 25 jaar donateur maar hebben de KNRM nog nooit nodig gehad tot deze keer dan. Wij kunnen niet vertellen hoe dankbaar we zijn en hoeveel respect we hebben voor deze mensen die geheel vrijwillig toch ook hun veiligheid wagen om anderen te helpen.

Bent u nog geen donateur en vaart u regelmatig met uw boot op ruim water meld u dan aan als donateur want de KNRM kan alleen maar bestaan door giften en donateurs, ze werken geheel zonder subsidies dus schippers wat ons gebeurd is kan ook u gebeuren.

Een diepe buiging en petje af voor deze helpers!!

Schipper van de Bolder

Ter Heijde

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.