Skip to main content

Zeiljacht belandt op bunker bij het stand van Rockanje

Datum: donderdag 10 september 2015 | Sectie: Stellendam

Een houten zeiljacht is woensdagmiddag op een oude bunker gevaren en kon er niet meer af.

Nabij het strand van Rockanje liggen een aantal (opgeblazen) oude bunkers uit de Tweede Wereldoorlog in het water. Deze bunkers zijn afhankelijk van de waterstand wel of niet zichtbaar. De man had zich echter toch verkeken in de waterstand (werd laag water) en voer op 1 van de bunkers.

Door het snel vallende water kon hij er niet meer achteruit af. De bemanning van reddingboot Antoinette is ter plaatse gegaan en heeft een aantal pogingen gedaan om het jacht voorzichtig vlot te trekken. Mede door het verder snel zakkende water en de aanwezige niet al te stevige houten bolders ging dit niet veilig lukken.

Daartoe werd besloten om te wachten tot hoog water. Gelukkig was het mooi weer en was er geen golfslag dus kon het jacht rustig blijven liggen. De man, eigenaar en enige opvarende van het jacht, moest dus die avond zijn tijd uitzitten totdat het hoog water werd.

Rond 23.00 uur werd terug gegaan, maar nu ook nog extra met de reddingboot Neeltje Struijs. Deze boot (RIB) kan in nog iets ondieper water varen dan de Antoinette en kan zich beter rond de boot manoeuvreren door zijn kleinere afmetingen. Ook werd de pomp nog meegenomen, maar gelukkig was het jacht niet lek en had geen water gemaakt. Ondertussen werd begonnen met het aanleggen van een zgn. 'broek' rondom het schip. Dit is een touw met een net eraan vast die ervoor zorgt dat de trekkrachten gelijkmatig verdeeld worden over het jacht en zich niet concentreren op bijvoorbeeld alleen een bolder.

Na middernacht begon het water weer te stijgen en werd voorzichtig begonnen met het op spanning brengen van de verbinding. En dat lukte, na enige tijd kwam het jacht los en kon het op zijn eigen motor richting Stellendam varen. Uiteraard werd de route naar Stellendam voorgevaren door de Antoinette waar nog even geholpen werd met het afmeren in de haven.

De man bedankte iedereen hartelijk en daarna kon iedereen naar bed voor nog een aantal uur slaap totdat de dagelijkse plicht weer riep.

Stellendam

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.