Zeiljacht kapseist en breekt mast

4 september 2015

Vrijdagavond 4 september om kwart voor acht werd er alarm gegeven door het Kustwachtcentrum voor de Scheveningse KNRM bemanning.

Op 40 mijl van Scheveningen lag het jacht Big Spender, een Bavaria 38 van 12 meter met twee personen aan boord, met tuigage- en motorproblemen en het jacht maakt water. Er stond een harde Westnoordwestenwind, kracht 7 Beaufort met golven tussen de 3 en 5 meter hoogte. Reddingboot Kitty Roosmale Nepveu (Kitty) voer direct uit en koerste naar de door de Kustwacht opgegeven positie. Ook een helikopter en twee zich in de buurt bevindende schepen, de Aurora G en de Cemvale zetten koers naar het jacht. De helikopter was snel ter plaatse en zette een kikvorsman op het jacht die de schade opnam. Het was de bedoeling de opvarenden van het jacht van boord te halen, maar door omstandigheden lukte dat niet. De helikopter bleef nog even ter plaatse maar keerde daarna terug naar de Maasvlakte. De kikker bleef aan boord van het jacht. De mast van het jacht lag overboord, de giek lag in het gangboord en er was veel schade.

Word donateur

DANKZIJ ONZE VELE DONATEURS

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

De eigenaar van het jacht vertelde dat de Big Spender door een grote golf was gekapseisd. De man werd hierbij overboord geslagen, maar zat vast aan een life-line. De tweede opvarende, zijn vrouw bevond zich op het moment van de kapseis in de kajuit en werd gewekt door een grote golf water die via een ingeslagen raam naar binnen stroomde. Het jacht kwam weer overeind, waarbij de man weer aan boord belandde. Hij zat verstrikt en werd bevrijd door zijn vrouw. Door de kapseis werd de EPIRB geactiveerd die een noodsignaal uit zond. De man had geprobeerd via de marifoon het platform De Ruijter op te roepen, maar omdat zijn mast met daarop de antenne overboord lag, lukte dit niet. Vervolgens stak hij vijf vuurpijlen af om in de buurt bevindende schepen te alarmeren.

Om half elf was de Kitty ter plaatse. De twee bemanningsleden en de kikker werden aan boord van de reddingboot genomen en twee KNRM opstappers stapten over op het jacht. Zij probeerden tevergeefs de verstaging door te knippen. Toen dit niet lukt werd een sleepverbinding gemaakt om het jacht naar Scheveningen te brengen. Door het overboord hangen van de tuigage, de slechte zee en het water in het jacht brak de sleeptros. Na overleg met de Kustwacht en de eigenaar werd besloten het water makende jacht te laten driften en de scheepvaart in de buurt te informeren. Hierop vertrok vanuit Den Helder het Kustwachtvaartuig de Ievoli Amaranth naar het jacht en keerde de Kitty terug naar Scheveningen. Om kwart voor twee zaterdagochtend meerde de reddingboot af aan het KNRM ponton in Scheveningen. De schipbreukelingen werden opgevangen in het boothuis en voorzien van dekens, koffie en broodjes om weer een beetje op verhaal te komen. Zij werden opgehaald door de zoon en het bemanningslid van de helikopter werd opgehaald door een collega.

Nadat de Ievoli Amaranth standby heeft gelegen is door de verzekering van het jachtje rederij Noordgat ingeschakeld voor de berging. Zij hebben de Big Spender op zondag naar de scheurhaven in Rotterdam gesleept.


Foto van Big Spender ©Rederij Noordgat

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij