Skip to main content

Sleepboot Hans met sleep in problemen

Datum: zondag 17 juni 2018 | Sectie: Scheveningen

In de nacht van zaterdag op zondag raakte op 11 mijl uit de kust van Scheveningen de Duitse sleepboot Hans met daarachter een ponton in moeilijkheden. Door roerproblemen moest de bemanning de sleeptros laten schieten dreef deze zonder roer op zee. Het ponton, een stalen bak van 40 meter, was ongeladen en werd door de wind en de stroming in noordelijke richting weggezet.

Om 00:20 uur werd KNRM-station Scheveningen gealarmeerd, en 10 minuten later vertrok reddingboot Kitty Roosmale Nepveu naar de door de Kustwacht opgegeven positie. Aan het vaartuig VOS Star, die zich in de buurt bevond, werd gevraagd om op de radar de sleepboot en de bak in de gaten te houden.

Om 01:00 uur was de Kitty ter plaatse en de Kustwacht, die de actie coördineerde, verzocht de reddingboot om polshoogte te nemen bij de lege, losgeslagen, bak. Men had op de sleepboot inmiddels een noodroer in werking gekregen, en ook de Hans koerste richting bak. De bemanning van de Hans deed enkele pogingen om weer een sleepverbinding tot stand te krijgen, maar door de harde wind, windkracht 6, en golven van ca 2 meter, lukte dit niet.

Aan de Kitty werd gevraagd om te assisteren bij een poging om alsnog verbinding te maken. De Kitty nam hiervoor vanaf de sleepboot een sleeplijn over en na enkele pogingen kon deze lijn worden vastgemaakt op de bak. De lijn werd hierna voorzien van een boei en overboord gezet, zodat de Hans deze lijn kon oppikken. Om 02:40 uur kon men aan boord van de sleepboot de sleeplijn vastzetten aan de stalen tros op de lier. Hierop zette de sleepboot, met daarachter de sleep, koers richting Hoek van Holland. Op verzoek van de Kustwacht bleef de Kitty stand-by en begeleidde deze richting de Waterweg.

Om 04.45 uur werd er een loods aan boord gezet van de Hans. Ook kwam de RPA 15 richting de sleep. De Kitty Roosmale Nepveu werd hartelijk bedankt en keerde retour naar Scheveningen waar ze om 05.30 uur veilig afmeerde aan het KNRM ponton.

Scheveningen

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.