Oud-schipper Jaap Pronk overleden

23 mei 2020
Scheveningen

Vrijdagochtend is onze oud-schipper Jaap Pronk geheel onverwachts en veel te jong overleden. 

Jaap heeft ruim veertig jaar voor de KNRM gewerkt. Eerst als opstapper bij station Scheveningen en later zeer vele jaren als ervaren beroepsschipper op verschillende reddingboten.

In de periode dat Jaap actief is geweest voor station Scheveningen nam hij deel aan 1896 reddingsacties, waarbij 2675 mensen werden gered en geholpen. Vele van deze reddingacties waren niet zonder gevaar en vonden plaats onder zware en risicovolle omstandigheden. Jaap kende het klappen van de zweep en beheerste het reddingwerk tot in de details. Jaap heeft het belang van de mens in nood op zee altijd boven zijn eigen belang gesteld. 

Als KNRM-vrijwilligers zijn we verslagen na het horen van dit bericht. Station Scheveningen en zijn vrijwilligers konden altijd op Jaap bouwen. Vele vrijwilligers heeft hij de fijne kneepjes van het reddingwerk bijgebracht. Daar zijn we hem erg dankbaar voor. We wensen zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen, andere familie, vrienden en kennissen enorm veel sterkte met dit grote verlies.