Skip to main content

Opnieuw een druk jaar voor KNRM Scheveningen

Datum: dinsdag 30 januari 2018 | Sectie: Scheveningen

De KNRM vrijwilligers van reddingstation Scheveningen hebben opnieuw een druk jaar achter de rug

Maar liefst 154 maal werd er alarm gegeven voor reddingsstation Scheveningen en werd er met de beide reddingboten en de KHV-truck, het kusthulpverleningsvoertuig, actie ondernomen om mensen in nood te helpen. In totaal werden er 255 personen veilig aan wal gebracht waarvan er in enkele gevallen gezegd kan worden dat de hulp net op tijd was.

Een van deze acties was op 11 november, toen op 45 mijl van de Scheveningen een noodsignaal werd waargenomen. Een SAR helikopter die als eerste ter plaatse was nam een zeiljacht waar met gestreken grootzeil en een klapperende fok. Het bleek te gaan om het zeiljacht Cockoo of Mautby. De enige opvarende aan boord bleek 4 dagen eerder vertrokken te zijn van Lowestoft in Engeland met als bestemming Canada. Direct na vertrek kreeg hij problemen en het duurde 4 dagen voordat één van zijn noodsignalen werd gezien door een passerend schip. De Scheveningse reddingboot haalde de 63 jarige Canadees aan boord. Hij was zeer verward en oververmoeid. De reddingboot uit Hoek van Holland nam het jacht op sleep.

Er werd in 2017 27 keer gevaren voor surfers, 34 keer voor de recreatievaart, 39 keer voor personen te water of zwemmers en 11 maal voor de beroepsvaart. Verder is er 5 keer uitgerukt voor dieren en werd er 21 keer met de KHV-truck een gewondentransport verzorgd. De overige alarmeringen betroffen zoekacties, loos alarmen en alarmen voor overige calamiteiten.

Met deze cijfers kan 2017 gezien worden als het drukste jaar in de geschiedenis van het Scheveningse reddingstation. In vergelijking met het jaar 2016 is dit een toename van 12 meldingen. De afgelopen jaren is het aantal hulpaanvragen aan KNRM Scheveningen gestaag toegenomen. Deze toename is onder andere toe te schrijven aan het gewondentransport door de KHV-truck op het strand, maar ook door de toegenomen activiteiten en evenementen op Scheveningen.

De reddingsacties werden in 2017 uitgevoerd met de all-weather reddingboot de Kitty Roosmale Nepveu, met de kleine RIB de Beluga en met de KHV-truck. In totaal telt Scheveningen 37 vrijwilligers die bij nacht en ontij en soms onder lastige weersomstandigheden het reddingswerk werk op zee verrichten. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij is een zelfstandig opererende hulpverleningsorganisatie die geen exploitatiesubsidies ontvangt van de overheid en afhankelijk is van donaties.

Scheveningen

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.