Jaap Pronk ontvangt koninklijke onderscheiding

Jaap Pronk ontvangt koninklijke onderscheiding

14 januari 2020
Scheveningen

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst afgelopen vrijdag van KNRM Scheveningen mocht oud-schipper Jaap Pronk een koninklijke onderscheiding in ontvangst nemen. De koninklijke onderscheiding was voor Jaap een grote verrassing en voelt als een enorme eer. De onderscheiding werd uitgereikt door loco-burgemeester Boudewijn Revis.

Jaap Pronk ontving de koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor het Nederlandse reddingwezen en voor KNRM station Scheveningen in het bijzonder. Jaap heeft ruim veertig jaar voor de KNRM gewerkt. In de jaren zeventig startte hij als opstapper bij station Scheveningen, om in 1990 een dienstverband te krijgen als motordrijver. Van 2001 tot 2017 werkte Jaap als schipper op de verschillende reddingboten. Vanwege leeftijdsredenen moest hij dat helaas in 2017 opgeven.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

In de periode dat Jaap actief is geweest voor station Scheveningen nam hij deel aan 1900 reddingsacties, waarbij meer dan 2.500 mensen én 130 dieren werden gered en geholpen.

Vanaf 2017 was hij medewerker operationele dienst bij het hoofdkantoor in IJmuiden en deelde hij zijn kennis en jarenlange ervaring met andere stations in Nederland. Daarnaast heeft hij de technische dienst begeleid en was hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe RIB’s. Inmiddels geniet Jaap van een welverdiend pensioen.

Voor directe collega’s, vrijwilligers en achterban stond en staat Jaap altijd open voor vragen, het delen van kennis en expertise en ondersteuning bij bijvoorbeeld de verwerking van traumatische ervaringen. Het station Scheveningen is daarom super trots dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd om Jaap te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Gefeliciteerd Jaap!

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij