HOME

Drie maal alarm voor KNRM-station Scheveningen

05-06-2016Scheveningen

De afgelopen week is de bemanning van KNRM-station Scheveningen een aantal keer gealarmeerd voor calamiteiten op strand en op het water.

In de nacht van woensdag op donderdag, even na vier uur, werd KNRM-station Scheveningen gealarmeerd voor een vaartuig met motorproblemen. Het bleek te gaan om zeiljacht Galathea. Het jacht bevond zich op zo’n 2 mijl van de havenmonding. Al snel voer de reddingboot Kitty Roosmale Nepveu uit. Er stond een wind kracht 8 en door het zakkende water een zware zeegang voor de havenmonding. Nadat de Galathea was bereikt werd er een opstapper overgezet en werden er voorbereidingen getroffen om een sleepverbinding te maken. Op het moment dat de sleeptros kon worden vastgemaakt bevonden de Kitty en Galathea zich inmiddels op zo’n 4 mijl ten zuiden van Scheveningen. Inmiddels was ook de reddingboot George Dijkstra van station Ter Heijde gealarmeerd. Uit veiligheid zou de Dijkstra, gezien de zeegang, achter de Galathea vastmaken en bij het binnenlopen van de haven als roer fungeren. Ook de reddingboot Beluga lag bij binnenlopen standby in de haven en de kusthulpverleningsvoertuigen van Scheveningen en Ter Heijde stonden paraat op het zuidelijk havenhoofd. Gelukkig verliep het binnenlopen voorspoedig en kon de Galathea langszij de Kitty worden genomen, waarna kon worden afgemeerd aan de calamiteitensteiger. Rond half acht waren alle eenheden weer retour op hun stations.

Op zondagmorgen even voor elf uur werden de vrijwilligers van Scheveningen gealarmeerd voor een persoon te water. Er was een handdoek met spullen aangetroffen waarvan de eigenaar spoorloos was. Nadat door een boswachter was gemeld dat hij een zwemster in het water had zien gaan maar niet had zien terugkomen werden de stations van Scheveningen en Ter Heijde gealarmeerd. De Kitty en Beluga begonnen met zoekslagen langs de kust waren begonnen, en de KHV truck zocht, samen met politie en reddingbrigade, langs de waterlijn. Echter vlak nadat was opgeschaald door de reddingstations van Hoek van Holland en Katwijk ook te alarmeren meldde de eigenaresse van de spullen zich bij haar handdoek. Zij had het op het strand te koud gehad en was naar de achterliggende strandtent verplaatst. Hierop werd de zoekactie beëindigd.

Terwijl de meeste Scheveningse vrijwilligers zich nog in het boothuis bevonden werd er opnieuw alarm gemaakt. Ditmaal voor een zeiljacht met een gebroken mast. De Kitty en ook de George Dijkstra die zich ook nog in de haven bevond voeren uit. Er werden twee opstappers overgezet en er werd een sleepverbinding gemaakt. Hierna kon het jacht veilig de haven in worden gesleept en worden afgemeerd in de jachthaven. Rond half vier waren alle KNRM eenheden weer klaar voor een eventuele volgende inzet.

DEEL DIT BERICHT
Terug naar nieuwsoverzicht