Reddingboot Paul Johannes oefent met Sunfish

Reddingboot Paul Johannes oefent met Sunfish

23 september 2021

De KNRM komt regelmatig in actie ten behoeve van medische evacuaties van schepen op zee. Maar er zijn ook een groot aantal minder bekende nautische objecten waarop medische evacuaties op zee nodig zouden kunnen zijn.

De bemanning van KNRM station Noordwijk oefende drie weken geleden op zo’n speciaal object. Het betrof namelijk een medische evacuatie vanaf de Sunfish. Dit is een door de Jan de Nul Group ontwikkelde machine die in ondiepe wateren kabels kan ingraven door onder hoge druk water te injecteren zodat de zeebodem lokaal tijdelijk verweekt. Jet trenching heet dat in het Engels. De machine is voor de kust van Noordwijk bezig met het dieper ingraven van een (bestaande) export kabel van het Luchterduinen windpark, die door zanderosie te hoog aan de oppervlakte is komen te liggen.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

De Jan de Nul Group ziet het belang van een goede voorbereiding en samenwerking op onverwachte noodsituaties en stond daarom open voor een gezamenlijke oefening. Aan bod kwam onder meer het gebruik van een hijsbrancard. In deze brancard kan een slachtoffer worden gefixeerd en doormiddel van touwen gecontroleerd van hoogte naar een lager gelegen locatie worden overgebracht. In dit geval werd de brancard vanaf de Sunfish op de lagergelegen reddingboot Paul Johannes gedeponeerd. Bij een daadwerkelijk noodsituatie is dit een risicovolle operatie die met uiterste precisie moet worden uitgevoerd.

De bemanning van de Sunfish (Jan de Nul Group) en de bemanning van KNRM station Noordwijk kijken terug op een nuttige en leerzame oefening.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij