Opblaas eenhoorn zorgt voor consternatie

30 augustus 2022

Dinsdagavond omstreeks 17:25 uur is de reddingboot Paul Johannes en het kusthulpverleningsvoertuig van KNRM Noordwijk aan Zee gealarmeerd voor (mogelijk) twee zwemmers in problemen ter hoogte van de Langevelderslag in Noordwijk. 

Strandgangers hadden twee personen op een eenhoornluchtbed de zee in zien gaan.

Toen de strandgangers enige tijd later weer keken dreef alleen nog het eenhoornluchtbed op zee en waren de twee personen verdwenen.
De strandgangers vertrouwde de situatie niet en schakelde de hulpdiensten in. 

Toen de reddingboot Paul Johannes op de opgegeven locatie was gearriveerd werd alleen het eenhoornluchtbed zonder personen op zee aangetroffen. Gezien de serieuze melding werd er direct een zoekactie opgestart. Ten behoeve van de zoekactie werd een groot aantal hulpdiensten ingezet waaronder de reddingboten van KNRM Zandvoort (Annie Poulisse), KNRM Katwijk aan Zee (Edith Grondel), het Kuswacht-vliegtuig, de strandpolitie en de reddingsbrigade. 

De consternatie die de zoekactie met zich meebracht zorgde ervoor dat omstanders zich af gingen vragen wat er precies aan de hand was. Na een aantal zoekslagen van de reddingboten konden meerdere omstanders de hulpdiensten op het strand bevestigen dat de mensen die eerder op het eenhoornluchtbed zaten naar de kust waren gezwommen en het luchtbed in zee hadden gelaten. De eigenaren van het eenhoornluchtbed hadden volgens de omstanders het strand al verlaten. 

Na het uithoren van meerdere getuigen kon worden vastgesteld dat de twee personen echt veilig aan wal waren gekomen waarna de zoekactie werd gestaakt.