Skip to main content

Herdenking omgekomen Noordwijkse redders 1919

Datum: zondag 24 november 2019 | Sectie: Noordwijk aan Zee

Naar geschat bezochten bijna vierhonderd nabestaanden en belangstellenden de herdenking van de in 1919 omgekomen redders Jan Cramer, Leendert Hellenberg en Hendrik Vink. Zij kwamen op 24 november 1919 om bij de reddingspoging van de gestrande zeillogger KW47. Ook de matroos Amerik Hellenberg, neef van de omgekomen redder, kwam om het leven.

De herdenking van deze ramp, exact honderd jaar geleden, was een initiatief van KNRM station Noordwijk. "Dat er zo veel mensen zouden komen, hadden we vooraf niet gedacht", volgens een van de initiatiefnemers; Henk Admiraal. "Het was in de voorbereiding erg moeilijk om nabestaanden te vinden. Gelukkig hebben onze oproepen in de pers en social media veel mensen weten te bereiken. Het was overweldigend, dat zo velen waren gekomen en belangstelling toonden voor deze herdenking."

De directeur van de KNRM, Jacob Tas, memoreerde het heldhaftig optreden van de redders in de moeilijke omstandigheden in die tijd. Maar wees ook op de gevaren heden ten dage. Want ondanks de moderne schepen en dito uitrusting, blijft de zee onvoorspelbaar en som gevaarlijk. Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld gaf blijk van medeleven aan de nabestaanden en prees het werk van de KNRM, waar op vrijwillige basis en zonder overheidssteun al 195 jaar mens en dier wordt gered.

Muziekvereniging Harpe Davids en het koor van de Seaside Singers zongen onder andere het lied van Isak Loon wat ook tijdens de onthulling van het monument werd gespeeld. Na een minuut stilte werd een krans namens de KNRM en bloemstukken namens de gemeente en nabestaanden gelegd. De plechtigheid op de begraafplaats werd afgesloten met een rondgang langs het monument.

Na afloop van de plechtigheid was er een samenzijn in het boothuis van de KNRM aan de Bosweg. Hier werd door Thomas Steenvoorden een presentatie gegeven en werd een speciaal herdenkingsboekje uitgereikt aan mevrouw Ria van Oostrum-van den Berg, kleindochter van omgekomen redder Jan Cramer. Onder het genot van een hapje en een drankje werd nog lang nagepraat over dit bijzondere evenement.

Noordwijk aan Zee

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.