Skip to main content

Zes opvarenden van omgeslagen bootje gered

Datum: dinsdag 03 september 2019 | Sectie: Neeltje Jans

 

Omgeslagen motorjacht, 6 opvarenden in het water

Melding: KWC Boot BUITEN

Prio 1, Vaartuig maakt water, NJAbu

Weersomstandigheden:

Wind: W5

Watertemperatuur: 19,8 C

Golfhoogte: 1.5 - 2 m

Op dinsdag 3 september 2019 is post Neeltje Jans gealarmeerd voor een bootje dat water maakte. Reddingsboot Koos van Messel was op dat moment gestationeerd en deze is uitgerukt met 5 bemanningsleden.

Er was weinig informatie bekend bij de bemanning, enkel dat het ging om een omgeslagen bootje met 6 opvarenden, waarvan er 4 in het water lagen.

De Koos van Messel is direct begonnen aan een zoekslag voor het strand van Vrouwenpolder. Ter hoogte van de boei Roompot 8 zag een bemanningslid een voorwerp drijven. De schipper draaide er naar toe om het van dichterbij te inspecteren, maar al snel bleek het om het hulpbehoevende bootje te gaan.

Op het bootje, welke volledig op zijn kop in het water lag, zat een eerste persoon zonder zwemvest en deze hield een tweede persoon vast. Op ongeveer een afstand van 200 m lagen de andere 4 personen in het water, allen met een zwemvest aan. Besloten werd om eerst de drenkelingen uit het water te halen.

Na enkele keren geprobeerd te hebben om de eerste drenkeling uit het water te halen met een hieuwlijn bleek dit erg lastig, dit in verband met de sterke stroming en golfhoogte. Er is besloten om een opstapper het water in te laten gaan om de slachtoffers te helpen. Kort daarna werden de eerste twee aan boord van de Koos van Messel gehaald met behulp van de drenkelingenklep.

Het derde slachtoffer had water binnen gekregen en had Hierdoor direct hulp nodig. Een opstapper van de Koos van Messel is weer in het water gesprongen en heeft de andere twee slachtoffers die nog in het water lagen geholpen om aan boord te komen van de reddingboot.

Om de laatste personen aan boord te krijgen is er als eerst een reddingsvest naartoe gebracht. Dit om er voor te zorgen dat de persoon altijd blijft drijven. Ook deze personen zijn met behulp van de klep aan boord gekomen en in de stuurhut gezet om op te warmen. De gehele actie van uitvaren tot het binnenhalen van de laatste drenkeling duurde maar 15 minuten.

Nadat alle slachtoffers aan boord waren is direct koers gezet richting de haven waar ambulancepersoneel klaar stond om de slachtoffers op te vangen.

Blijf op de hoogte wat er speelt op de KNRM Reddingspost en volg ons op de volgende mediakanalen:

www: knrm.nl/reddingstations/neeltje-jans

Facebook: KNRMNeeltjeJans

Twitter: @KNRMNeeltjeJans

Instagram: knrm_neeltjejans

Foto's gemaakt vanaf de Uly en Frans Naerebout

Neeltje Jans

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.