Zes opvarenden van omgelagen bootje gered

3 september 2019
Neeltje Jans

Omgeslagen motorjacht, 6 opvarenden in het water

Melding: KWC Boot BUITEN

Prio 1, Vaartuig maakt water, NJAbu

Weersomstandigheden:

Wind: W5

Watertemp: 19,8 C

Golfhoogte: 1.5 - 2 m

Op dinsdag 3 september 2019 is post Neeltje Jans gealarmeerd voor een bootje dat water maakte. Reddingsboot Koos van Messel was op dat moment gestationeerd en deze is uitgerukt met 5 bemanningsleden.

Er was weinig informatie bekend bij de bemanning, enkel dat het ging om een omgeslagen bootje met 6 opvarenden, waarvan er 4 in het water lagen.

De Koos van Messel is direct begonnen aan een zoekslag voor het strand van Vrouwenpolder. Ter hoogte van de boei Roompot 8 zag een bemanningslid een voorwerp drijven. De schipper draaide er naar toe om het van dichterbij te inspecteren, maar al snel bleek het om het hulpbehoevende bootje te gaan.

Op het bootje, welke volledig op zijn kop in het water lag, zat een eerste persoon zonder zwemvest en deze hield een tweede persoon vast. Op ongeveer een afstand van 200 m lagen de andere 4 personen in het water, allen met een zwemvest aan. Besloten werd om eerst de drenkelingen uit het water te halen.

Na enkele keren geprobeerd te hebben om de eerste drenkeling uit het water te halen met een hieuwlijn bleek dit erg lastig, dit in verband met de sterke stroming en golfhoogte. Er is besloten om een opstapper het water in te laten gaan om de slachtoffers te helpen. Kort daarna werden de eerste twee aan boord van de Koos van Messel gehaald met behulp van de drenkelingenklep.

Het derde slachtoffer had water binnen gekregen en had Hierdoor direct hulp nodig. Een opstapper van de Koos van Messel is weer in het water gesprongen en heeft de andere twee slachtoffers die nog in het water lagen geholpen om aan boord te komen van de reddingboot.

Om de laatste personen aan boord te krijgen is er als eerst een reddingsvest naartoe gebracht. Dit om er voor te zorgen dat de persoon altijd blijft drijven. Ook deze personen zijn met behulp van de klep aan boord gekomen en in de stuurhut gezet om op te warmen. De gehele actie van uitvaren tot het binnenhalen van de laatste drenkeling duurde maar 15 minuten.

Nadat alle slachtoffers aan boord waren is direct koers gezet richting de haven waar ambulancepersoneel klaar stond om de slachtoffers op te vangen.

Blijf op de hoogte wat er speelt op de KNRM Reddingspost en volg ons op de volgende mediakanalen:

www: https://www.knrm.nl/reddingstations/neeltje-jans

Facebook: KNRMNeeltjeJans

Twitter: @KNRMNeeltjeJans

Instagram: knrm_neeltjejans

Foto's gemaakt vanaf de Uly en Frans Naerebout