Medische evacuatie na val van hoogte

20 januari 2019
Neeltje Jans

Zaterdag rond middernacht kwam de oproep Medical advice binnen.

Aan boord van een ankerligger op de Schouwenbank was een bemanningslid gevallen van hoogte en had daarbij dusdanig letsel opgelopen aan benen en rug dat evacuatie dringend noodzakelijk was. In verband met de ernst van het ongeval is besloten ambulancepersoneel van RAV Zeeland mee te nemen vanaf Neeltje Jans op de reddingboot Koopmansdank.

De Koopmansdank was rond 01:05 uur ter plaatse waarna direct het ambulancepersoneel met uitrusting is overgezet op het schip. Ook het loodswezen had daarvoor al twee personen overgezet om hulp te verlenen. Kort na het starten van de behandeling door het personeel van de ambulance kwam ook de kustwacht helikopter ter plaatse en zette bemanning aan dek waarvan ook een verpleegkundige. Met de nodige gezamenlijke kennis is het slachtoffer gestabiliseerd en transport gereed gemaakt voor vervoer met de helikopter naar het Erasmus MC in Rotterdam.

Nadat de helikopter terug was van refueling op de Maasvlakte is de bemanning en patiënt aan boord van de helikopter gehesen en rond 02:20 vertrokken naar het ziekenhuis. De Koopmansdank ging na het aan boord nemen van het ambulancepersoneel en hun uitrusting rond 02:40 uur op weg terug naar het reddingsstation. Waar het 45 minuten later afmeerde.