Skip to main content

KNRM-vrijwilligers gedecoreerd tijdens Lintjesregen

Datum: vrijdag 24 april 2020 | Sectie: Neeltje Jans

Tijdens de lintjesregen hebben twee vrijwilligers van KNRM Neeltje Jans een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Dit is een waardering voor persoonlijke inzet 24/7 bij het reddingwerk op zee en op het ruime binnenwater.

Bij KNRM Neeltje Jans worden jaarlijks circa 80 acties uitgevoerd om mensen te redden.  Grofweg de helft betreft het plezierjachten, de overige acties zijn globaal gelijk verdeeld over kitesurfers, visbootjes, zwemmers en zoekacties. Deze acties worden uitgevoerd met 2 reddingboten, de Fred (nicolaas klasse)  aan de Oosterscheldezijde van de Oosterscheldekering en de Koopmansdank (Arie visser klasse) voor het zware werk aan de Noordzeezijde. Een groep van 24 vrijwilligers bemannen deze boten. Twee van hen zijn dit jaar gedecoreerd. 

JaapJan Kloet (53 jaar) uit Burgh Haamstede, sinds 1993 vrijwilliger van het reddingstation Neeltje Jans, is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Na zeven jaar als opstapper te hebben gewerkt is

 JaapJan sinds 2000 plaatsvervangend schipper. Hij heeft in 27 jaar deelgenomen aan 612 acties , waarbij 1345 mensen veilig aan wal werden geholpen.Naast zijn rol als plaatsvervangend schipper is JaapJan ook  mentor en docent van het reddingstation. Zijn ervaring is onmisbaar in het vrijwilligerswerk, waarbij de opleiding voor een groot deel gebaseerd is op “on the job training” en ervoor zorgt dat deze kennis geborgd wordt. JaapJan heeft veel plaatsvervangend schippers opgeleid.

Wim Fokker (55 jaar) eveneens uit Burgh Haamstede is sinds 1995 opstapper. Wim is een rustige man, wat tijdens kritische momenten in acties of tijdens oefeningen een goede eigenschap is. Voor de aankomend opstappers is de rust en geduld die Wim over zich heeft met name in de praktische zaken een prettige eigenschap. Die ervoor zorgt dat ook de mensen in opleiding de basiskennis voor werkzaamheden aan dek van een reddingboot goed onder de knie krijgen. Wim Fokker heeft in 25 jaar deelgenomen aan 537 acties, waarbij 1105 mensen zijn gered. Voor zijn verdiensten is hij ook benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De KNRM is trots op haar vrijwilligers en hoopt dat JaapJan en Wim inspiratie blijven geven aan nieuwe  jongere collega’s. Voor hun opleiding  en de instandhouding van het reddingwerk is de KNRM bovendien afhankelijk van vrijwillige bijdragen van donateurs. Aan elke euro, die aan de KNRM wordt gedoneerd, voegen de vrijwilligers hun waarde toe. Een niet-zichtbare verdubbeling, behaald door de belangeloze vrijwilligersinzet.

Neeltje Jans

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.