Binnenvaartschip aan de grond

10 januari 2015

Eerste en tweede actie in 2015 in één nacht...

Iets voor 2 uur 's nachts werden de reddingboten Uly, Zeemanshoop en Koopmansdank gealarmeerd voor een overboord geslagen matroos op de Noordzee ter hoogte van Westkapelle. Kort na alarmeren werd de drenkeling terug aan boord van het containerschip Chopin gehaald. Daarop werden de Koopmansdank en de Uly teruggetrokken.

De bemanning van de Koopmansdank kon echter niet lang genieten van hun nachtrust want om 05:18 uur werd er opnieuw alarm gemaakt. Dit maal voor een binnenvaartschip van 110 meter dat aan de grond gelopen was op de Oosterschelde ter hoogte van Wemeldinge.

Normaal gesproken zou dit een actie zijn voor de reddingboot Fred maar gezien de zware weersomstandigheden was dit geen optie.

Na aankomst werden er 2 opstappers overgezet op de binnenvaarder om de situatie in te schatten en om eventueel hulp te verlenen. Op het schip waren op dat moment 8 opvarenden waarvan 2 kinderen en 1 baby. De schipper van het binnenvaartschip wilde graag dat de kinderen en de baby van boord gehaald werden maar na overleg met de schipper van de Koopmansdank is besloten om geen mensen over te zetten in verband met het slechte weer.

Na enige tijd kon het schip op eigen kracht weer los komen. De schipper besloot zijn reis niet voort te zetten maar in plaats daarvan terug te keren naar veilige haven. De reddingboot is standby gebleven en heeft in de haven van Wemeldinge haar opstappers weer terug aan boord genomen.