Zoekactie naar zeiljacht welke water maakt

21 juli 2017
medemblik / andijk

Verschillende reddingboten van de KNRM zijn vrijdagmiddag uitgevaren voor een zeiljacht welke water maakt op een onduidelijke positie op het IJsselmeer. Uiteindelijk vind een commerciële maritieme dienstverlener het onfortuinelijke zeiljacht en brengt deze naar Medemblik. De KNRM blijft standbye.

Vrijdagmiddag komt er via 112 een melding binnen van een zeiljacht op het IJsselmeer welke water maakt. De opgegeven positie is Noord van de boei KR-A boei (positie N52°49.543' E005°13.538'). Dit betreft een groot gebied op het noordelijk deel van het IJsselmeer. Vanwege de ernst van de melding alarmeert het Kustwacht Centrum in Den Helder verschillende KNRM stations.

De reddingboten van KNRM Hindeloopen, Den Oever, Andijk en Medemblik varen uit naar het gebied. Ook enkele commerciële maritieme dienstverleners gaan die kant op. Het zeiljacht wordt gelokaliseerd door één van de commerciele maritieme dienstverleners welke een opstapper met pomp overzet.

Nadat de situatie onder controle is wordt er koers gezet richting het Regatta Centrum in Medemblik. KNRM reddingboot Johanna Maria (tijdelijke vervanger van reddingboot Bernardine) vaart mee terug en blijft standbye met een bergingspomp, terwijl de andere eenheden retour station keren. In de haven van Medemblik assisteren de KNRM bemanningsleden bij het afmeren onder de kraan, waarna ook de Johanna Maria retour station gaat.

Tijdstip: 11:57 uur
Wind: Zuid 3 Bft
Actie: 18-2017