Zoekactie naar 11 verlaten Laser zeilbootjes op het IJsselmeer (video)

10 augustus 2018
andijk / medemblik

Vier KNRM reddingboten zijn vrijdagmiddag in actie gekomen om 11 Laser zeilbootjes terug te vinden op het IJsselmeer tussen de kust voor Andijk/Medemblik en het vogeleiland De Kreupel.

Na een geslaagd zeilkamp van een week, varen de 11 laser wedstrijdzeilbootjes van een Duitse Segelyachtclub vrijdagochtend even na 10.00 uur vanuit de jachthaven van Andijk nog een keer het IJsselmeer op voor een afsluitende onderlinge wedstrijd. Het weer is op dat moment nog rustig. Na een aantal runs gezeild te hebben slaat het weer om en komt er een zware bui aanzetten waarin -niet verwacht- ook onweer zat.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

De coach/trainer van de club besloot direct het water te verlaten en liet de 11 zeilbootjes aan elkaar geknoopt achter op het IJsselmeer. Met de coachboot werden de zeilers snel naar de kant gebracht om te schuilen voor het onweer.

Nadat de bui over was getrokken is de groep weer het water op gegaan om de zeilbootjes terug te varen. Goed en wel waren de bootjes aan het zeilen toen zij werden overvallen door een volgende onweerbui. De zeilers hebben direct hun bootjes weer verlaten en werden opnieuw naar de kant gebracht om te schuilen.

Echter, nu bleven de zeilbootjes los op het water achter waarbij de lichte bootjes door de harde wind over een groot gebied, ruwweg begrenst door het vogeleiland de Kreupel, Medemblik en de Middenweg van Andijk, verspreid waren geraakt. Een passerend zeiljacht, varend tussen Medemblik en Andijk, maakte rond 13:00 uur melding van omgeslagen zeilbootjes bij de Nederlandse Kustwacht die op haar beurt direct de bemanning activeerde van de reddingboten van de KNRM reddingstations van Andijk, Medemblik en Enkhuizen. Omdat bij de Kustwacht niet bekend was of er personen te water waren geraakt werd ook meteen de NHV SAR helikopter klaar gezet voor e.v.t. assistentie.

Met de snel aangevaren vier reddingboten van de KNRM Andijk , Medemblik en Enkhuizen werden de zeilbootjes snel teruggevonden en naar de haven van Andijk gebracht. Daarbij bewezen enkele KNRM vrijwilligers -die ook nog eens prima kunnen zeilen- goede diensten.

Tijdstip: 13:05 uur
Wind: West 4 Bft
Actie: 46-2018

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij