Zeiljacht stuurloos door staaldraad in schroef en roer

12 juni 2018
medemblik

Dinsdagmiddag 12 juni, aan het eind van de middag, zijn de KNRM reddingboten Bernardine en ’t Span uitgevaren voor een vaartuig in problemen ten Noorden van vogeleiland De Kreupel. Een zeiljacht had een staaldraad in de schroef gekregen en was daardoor onbestuurbaar geworden.

De bemanning van reddingboot Bernardine trof in de nabijheid van de opgegeven positie een bruin zeiljacht aan waarvan de opvarenden wijzen in de richting een wit klein zeilschip. Terplaatse gekomen bij het betreffende zeiljacht bleek dat het een staaldraad in de schroef had gekregen, maar dat de bemanning die zelf weer had kunnen verwijderen. Daardoor kon jacht weer zelfstandig varen. Het roer was hierbij wel zwaar beschadigd geraakt en bleek grotendeels afgebroken.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

Reddingboot ’t Span werd door de Kustwacht bedankt en ging retour Andijk terwijl reddingboot Bernardine stand-by mee met het jacht mee vaart richting Stavoren, waar het jacht later afgemeerd werd.

In Stavoren bleek dat vanaf het incidentschip 6 parachutefakkels afgestoken zijn en 4 handstakellichten. Echter heeft niemand dit waargenomen en op gereageerd. Hierbij heeft de betreffende opvarende beide handen verbrand en die gekoeld in een puts water. Door te toeteren en te roepen is de aandacht getrokken van een passerend vaartuig, die vervolgens de Kustwacht heeft aangeroepen en de KNRM gealarmeerd heeft.

Tijdstip: 17:39 uur
Wind: Noordwest 4 Bft
Actie: 19-2018

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij