Skip to main content

Hachelijke momenten voor opvarenden omgeslagen catamaran

Datum: zaterdag 09 juni 2018 | Sectie: Medemblik

Zaterdag 9 juni, aan het eind van de middag zijn de reddingboten van KNRM Medemblik in actie gekomen om drie opvarenden van een omgeslagen catamaran voor de kust bij Onderdijk in veiligheid te brengen en het vaartuig te bergen.

Terwijl de bemanning van reddingboot Bernardine voor de kust van Medemblik aan het oefenen was kreeg zij van de Kustwacht bericht dat een catamaran voor Medemblik was omgeslagen en dat drie personen daarbij te water waren geraakt. Voor Medemblik was echter geen omgeslagen catamaran te zien. Even later werd duidelijk dat de catamaran ten Zuiden van Medemblik zou moeten liggen.

De Bernardine besloot koers te zetten vanaf Medemblik langs de kust in de richting van Andijk. Ter hoogte van de vooroever, ten zuiden van de stoomhaven werd de omgeslagen catamaran aangetroffen. Ter plaatse werden twee personen aangetroffen die zich vastklampten aan de omgeslagen catamaran. Deze personen werden uit het water gehaald en werd nagevraagd met hoeveel personen zij op de catamaran waren en waar de derde opvarende was.

De derde opvarende bleek de 12 jarige dochter te zijn, die inmiddels door een windsurfer naar de kant gebracht is. Gezien de stevige wind en het gegeven dat de personen al geruime tijd in het water hadden gelegen, werden zij aan boord van de reddingboot warm ingepakt in dekens. Hierna werden deze twee geredde personen naar de kant gebracht en daar herenigd met hun dochter. Allen maakten het goed.

Daarna werd teruggekeerd naar de omgeslagen catamaran en geprobeerd deze weer op te richten. Echter, bleken de beide rompen vol water te staan waardoor de catamaran telkens opnieuw omsloeg. Samen met de bemanning van de inmiddels ook terplaatse gekomen bemanning met de reddingboot ’t Span lukte het de catamaran op te richten en deze naar de Vooroever naast het Regatta Center te slepen. Daar wachtten alle drie de opvarenden. Zij hadden inmiddels hun wetsuits omgeruild voor warme kleding.

Tijdstip: 17:52 uur
Wind: Noord 3 Bft
Actie: 17-2018

Medemblik

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.