Skip to main content

Zeiljacht met mast overboord (video)

Datum: zaterdag 23 mei 2020 | Sectie: Medemblik

Zaterdagmiddag zijn beide reddingboten van KNRM Medemblik en Andijk uitgevaren voor een zeiljacht met tuigage problemen op het IJsselmeer. De opvarenden kwamen met de schrik vrij en de schade aan het zeiljacht en de mast zijn beperkt gebleven.

Omstreeks half twaalf in de middag gaan de alarmontvangers af voor een zeiljacht met tuigage problemen. Op ongeveer 2,5 mijl noordoost van Medemblik is de voorste verstaging gebroken waarna de mast met een grote klap achterover op de buis kap is geklapt. Het is een wonder dat er bij deze klap niemand gewond geraakt is.

Ongeveer een kwartier naar alarmering komen de reddingboten ter plaatse en worden er twee opstappers overgezet om de situatie aan boord te bekijken. De opvarenden zijn geschrokken maar maken het verder goed. De mast ligt nog vast maar aan stuurboordzijde overboord. Er is door de bemanning hard gewerkt om de mast te behouden en deze terug aan boord te krijgen. Helaas lukte dit niet volledig maar het was voldoende om hem naar de haven te kunnen slepen.

Reddingboot Bernardine maakt een sleepverbinding en sleept het zeiljacht naar het Regatta Centrum in Medemblik. Reddingboot ’t Span blijft dichtbij het zeiljacht om als golfbreker te functioneren en de belasting op de mast zo min mogelijk te houden.

Na een half uur slepen komt de sleep aan voor de haven en wordt het zeiljacht langszij reddingboot ’t Span gebonden. Deze zal uiteindelijk het zeiljacht langs de kade onder de kraan afmeren. Hier is met behulp van de beheerders van het Regatta centrum de mast van boord gehesen en op de kant gelegd. Na een inspectie van het jacht en een gesprek met de eigenaar mogen zij van geluk spreken dat het zo is afgelopen en we alles hebben kunnen behouden. De dank is dan ook groot en de KNRM is weer een donateur rijker.

{youtube 7yaKJFo3sg8}

Tijdstip: 11:29 uur
Wind: Zuidwest 5 bft
Actie: 8 - 2020

Medemblik

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.