Medische evacuatie op onstuimig IJsselmeer

21 oktober 2017
andijk / medemblik

Zaterdagmiddag zijn de reddingboten van KNRM Medemblik uitgevaren voor een medische evacuatie op het IJsselmeer. Opstappers hebben eerste hulpverleend aan het slachtoffer en geholpen met de evacuatie door de Search and Rescue Helikopter. De achtergebleven opvarende is met het zeiljacht begeleid naar de haven van Andijk.

Zaterdagmiddag komt er bij het Kustwacht Centrum in Den Helder een verontrustende melding binnen over een zeiler welke gewond is geraakt op het IJsselmeer. Op advies van de Radio Medische Dienst moet de zeiler met de Search and Rescue (SAR) Helikopter geëvacueerd worden. Tevens worden de reddingboten van KNRM Enkhuizen, Medemblik en Hindeloopen gealarmeerd om op zoek te gaan naar de zeilboot en eerste hulp te verlenen.

Word donateur

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

Reddingboot Johanna Maria van KNRM Andijk komt als eerste ter plaatse. Zij treffen het zeiljacht ten Noorden van Vogeleiland de Kreupel, midden op het IJsselmeer, aan. Kort daarna arriveert ook reddingboot Bernardine van KNRM Medemblik. Er worden opstappers overgezet die eerste hulpverlenen. Tevens wordt een sleepverbinding gemaakt om een stabiele koers te varen. Dit maakt evacuatie door de helikopter makkelijker.

Bij aankomst van de SAR helikopter wordt er medisch personeel vanuit de helikopter op het zeiljacht afgezet. Met vereende krachten wordt de onfortuinlijke zeiler voorbereid voor transport met de helikopter. Als de zeiler niet lang daarna in de helikopter ligt zet deze koers richting het ziekenhuis. De opstappers begeleiden de achtergebleven schipper met zijn zeiljacht naar de thuishaven in Andijk. Na afmeren worden gegevens opgenomen en wordt de schipper achtergelaten bij zijn familie.

Tijdstip: 15:27 uur
Wind: Zuidzuidwest 5 Bft
Actie: 38-2017

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij