Leerzame oefening met kitsurfschool (video)

18 juni 2019
Medemblik / Andijk

De bemanningsleden van KNRM Medemblik en KNRM Andijk hebben een leerzame oefening gehouden met instructeurs van kitesurfschool kiteFEEL bij het Nesbos in Medemblik.

Sinds enkele maanden is er bij het Nesbos in Medemblik een officiële kitesurflocatie. Gelukkig zijn er voor de KNRM weinig inzetten voor kitesurfers, maar het redden van een kitesurfer is een vak apart. Daarom is het belangrijk om regelmatig te oefenen met het materiaal.

De oefenomstandigheden op dinsdag 18 juni waren perfect. Een zonnige avond met een aanlandige wind, windkracht 3 beaufort. Reddingboot 't Span uit Andijk en reddingboot Bernardine uit Medemblik voeren met volle bemanning richting het Netbos. Een paar 100 meter uit de kust gingen de reddingboten voor anker en liepen de bemanningsleden naar het strand. Aldaar gaf Sven Luijbe, instructeur en eigenaar van kitesurfschool kiteFEEL uitleg over de materialen van een kitesurfer en de aandachtspunten voor een redding.

Daarna was het de hoogste tijd om het geleerde in praktijk te brengen. Beide reddingboten werden bemand en voeren uit om een 'gecrashte' kitesurfer te redden. Allereerst werd de surfer gered waarna het materiaal geborgen werd. Na een korte evaluatie werd de oefening herhaald met een andere samenstelling van bemanning. Tot slot werd de oefening geevalueerd op het strand waar zowel de reddingsbootbemanning als de instructeurs terugkeken op een leerzame oefening.

Onderstaande video geeft een impressie van de oefening.

De foto's bij dit bericht zijn gemaakt door Roos Bähr van Medemblik Actueel. Lees hier meer over de oefening en het werk van de KNRM.