Late uitruk voor zeiljacht aan de grond

1 juni 2021
Medemblik

Dinsdagavond zijn de reddingboten van KNRM Medemblik en KNRM Andijk uitgevaren voor een melding van een vaartuig in de problemen. De melding kwam slecht door maar de positie zou iets ter hoogte van Wervershoof zijn.

Net als de meeste bemanning van KNRM Medemblik richting hun bed gaan, wordt reddingboot Bernardine gealarmeerd door het Kustwacht Centrum. Uit Den Helder Rond 23.00 uur komt daar een melding binnen van een vaartuig in problemen. Het is lastig om contact te maken met de melder via de marifoon. Verder uitvragen gaat hierdoor moeizaam. De vermoedelijke positie is op het IJsselmeer ter hoogte van Wervershoof. Hierop zijn reddingboot ’t Span uit Andijk en reddingboot Bernardine uit Medemblik uitgevaren om opzoek te gaan.

Eenmaal buiten de haven ziet reddingboot 't Span in de verte een lampje dat normaal gesproken niet op die locatie zou horen te liggen. Eenmaal ter plaatse vinden zij een 8 meter lange zeilboot met één opvarende. Het schip lag voor anker maar helaas hield het anker geen stand en lag de zeilboot inmiddels aan de grond. Reddingboot 't Span zet een opstapper over om de situatie op te nemen en een sleepverbinding te maken. 
Rustig is het jacht op zijn kiel gedraaid waarna met behulp van reddingboot Bernardine het jacht scheef is getrokken om de kiel uit de harde zandlaag te krijgen. Dit lukt al snel waarna het jacht op eigen kracht naar de haven van Andijk begeleid kan worden. 

Omstreeks 00:30 uur liggen de beide reddingboten weer gereed in het boothuis.

Tijdstip: 23:06 uur
Wind: Noordoost 3 bft
Actie: 8 - 2021