Skip to main content

Groot alarm voor schip met lekkage midden op IJsselmeer

Datum: woensdag 03 november 2021 | Sectie: Medemblik

Woensdagmiddag zijn er meerdere reddingboten en vliegende eenheden gealarmeerd voor een schip met lekkage, midden op het IJsselmeer. Uiteindelijk hebben de reddingboten van KNRM Medemblik en KNRM Andijk het schip gevonden en leeggepompt waarna het veilig naar de haven van Medemblik is begeleidt.

Even voor 16.00 uur kwam er woensdagmiddag een verontrustende melding binnen bij de Nederlandse Kustwacht. Er was een schip onderweg van de Stavoren naar Medemblik die water maakte. De precieze locatie was niet bekend, maar er kwam wel zoveel water binnen dat de opvarenden zich klaarmaakten om het schip te verlaten. Vanwege de onduidelijkheid van de positie en de ernst van de melding zijn naast de reddingboten van KNRM Medemblik en KNRM Andijk, ook de reddingboten van KNRM Enkhuizen en KNRM Hindeloopen gealarmeerd. Evenals een kustwachtvliegtuig en SAR helikopter.

Ongeveer een kwartier na de melding kwam reddingboot Bernardine van KNRM Medemblik ter plaatse. Het schip, een motorsleper van ongeveer 9 meter, bevond zich toen ten noorden van het Vogeleiland de Kreupel, midden op het IJsselmeer. Bij aankomst is er een opstapper overgezet om de situatie op te nemen. De twee opvarenden maakten het goed, maar eentje wilde wel graag van boord en is overgezet op reddingboot Bernardine. Ondertussen was reddingboot ’t Span van KNRM Andijk ook ter plaatse. Zij hebben nog een opstapper met een bergingspomp overgezet. Hiermee kon het overkomende en binnenkomende water voldoende weggepompt worden. Het schip is op eigen kracht doorgevaren naar de Pekelharinghaven van Medemblik onder begeleiding van de twee reddingboten. De overige eenheden konden toen weer terug naar hun station.

Veilig afgemeerd in de haven van Medemblik was de ergste lekkage onder controle en konden de gegevens opgenomen worden. Het resultaat was twee dankbare opvarenden en een nieuwe donateur.

Tijdstip: 15.59 uur
Wind: Zuidwest 4 bft
Actie: 32 - 2021

Medemblik

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.