Assistente aan zeiljachten met motorproblemen

13 oktober 2018
medemblik/andijk

Zaterdagmiddag zijn de reddingboten van KNRM Medemblik uitgevaren voor twee zeiljachten met motorstoring. Reddingboot Bernardine heeft een zeiljacht naar Medemblik gesleept, even later heeft reddingboot 't Span een ander zeiljacht naar Andijk gebracht.

Zaterdag, aan het einde van de ochtend, kreeg een zeiljacht van 10,5 meter motorproblemen op het IJsselmeer. Het zeiljacht was nog onder zeil toen het bemerkte dat de motor dienst weigerde. Via de havendienst werd de bemanning van KNRM reddingboot Bernardine uit Medemblik op de hoogte gesteld.

Het zeiljacht werd voor de haven van Medemblik opgepikt. Er werd een opstapper overgezet en direct een langszij sleepverbinding gemaakt met de reddingboot. Het zeiljacht werd afgemeerd op de vaste ligplaats waarna de gegevens opgenomen werden.

Aan het begin van de middag kwam er een soortgelijke melding binnen bij de bemanning van KNRM reddingboot 't Span uit Andijk. De havendienst van Andijk meldde dat er een 14 meter lang zeiljacht onderweg was van Stavoren naar Andijk. De opvarenden hadden een defect aan het koelsysteem van de motor bemerkt.

Ook nu werd het zeiljacht voor de haven opgepikt, dit keer voor Andijk. Reddingboot 't Span maakte een sleepverbinding en meerdere het zeiljacht af aan de eigen ligplaats. De opvarenden bleken al donateur van de KNRM.

Tijdstip: 11:20 uur en 13:48 uur
Wind: Zuidwest 5 bft
Actie: 62 en 63-2018